674. szám blog Mirjam

Egy szocmunkás naplója 5. rész

By

2020. 03. 20.

Nem is olyan rég még azon gondolkoztam reggelente munkába menet előtt, milyen rúzs illik a ruhámhoz. Ilyen gondom nincs, a maszk eltakarja, nem festem a számat. Nem is olyan rég a retikülömet még aszerint választottam ki, hogy megy-e a cipőmhöz. Most azt nézem, bírja-e a fertőtlenítőt.
Így aztán hátizsákkal és mosható szatyrokkal járok dolgozni. A szememet sem festem már igazán, úgyis lebőgöm valamitől. Mert feszült vagyok. Mert félek. Mert hiába határoztam el, hogy „megélem a pillanatot, átadom magam a jelennek” még a boldog békeidőkben, most szeretnék öregebb lenni több hónappal.Mint nyilván mindannyian.

Ugyanezt látom a kollégáimon is. Harcolunk, félünk, de megyünk. Ma reggel a villamoson egy nő megkérdezte, miért van rajtam álarc, vége a farsangnak. Nem akartam visszaszólni, ott volt a kamasz fia is. Imádta az anyja humorát. Meghagytam nekik a diadalt. Hogy baszkikám, ez nem az álarcok ideje, valóban.

Az én kamasz fiam itthon van, fegyelmezetten. 14 lesz jövő héten, a legmenősebb életkorban van. De megérti, hogy ez most nem az a helyzet. Én megyek, mert olyan a hivatásom. És sokunknak ez a hivatása, csak rólunk éppen szó sem esik. Szociális munkások vagyunk. Hajléktalan emberekkel, idősekkel, gyerekekkel dolgozunk, akik most szintén félnek és tőlünk várnának megnyugvást. Olyan elkeserítő, hogy mintha nem is léteznénk… Sem ők, sem mi.

2020. 04. 22.

Milyen fura lesz majd nem bugyiban-melltartóban színházba és koncertre járni, leállítva a színészeket-zenészeket, mert megkeverem a gulyást, meg team előtt nem enni majd nyugodt szívvel fokhagymás cuccokat…

Az is fura lesz, ha a gyerek matekdogájába nem fúr majd bele az alsó szomszéd és nem kell félnem az órája alatt, hogy amíg én egy sztoriban vagyok a másik szobában, ami tele van káromkodással, addig neki ki kell kapcsolnia a mikrofont, nehogy csöngessen a gyerekvédelem, mert épp azt üvöltöm, szétrúglak, te fasz. (épp elmeséltem egy jelenetet a barátnőmnek)
Szóval fura lesz, de nagyon jó is. Várom.

Nuszer Mirjam Johanna

Fedél Nélkül 2020. június 04.

You may also like