A Mi Kis Családunk

Sz@byX

By

szerző

Fedél Nélkül 2011. június 9. 441. szám

Játék, szenvedély

Vajda Norbert riportja

Nem Magyarországon, hanem Marosvásárhelyen születtem, s csak néhány éve határoztam úgy, hogy átköltözöm. A dolog persze ennél jóval bonyolultabb volt, mert

a helyzetem otthon már tarthatatlan volt. Szerencsejáték szenvedély. Furcsa, hogy egy állandó bizsergető érzést ad.

Ugyanakkor az évek során az összes társas kapcsolatomat ellehetetlenítette, így végül a családtagjaimmal is megromlott a viszonyom. Mindennek logikus következménye lett, hogy a depresszió mind inkább elhatalmasodott rajtam.

Egy nap felszálltam a menetrendszerinti buszra, így érkeztem Budapestre. Semmiféle koncepcióm nem volt, csak azt tudtam, hogy talpra kell állnom, meg kell tanulnom újra, mi az, hogy felelősség.

Otthon valahogy mindig került étel, itt, ha nincs kenyerem, nem eszek. Részt vettem egy csoportterápián, ahol hallottam, hogy más emberekkel milyen dolgok történtek, rá kellett jönnöm, hogy nem vagyok egyedül. Ez egy nagyon fontos érzés, nagyon sokat segít a mindennapokban.

A Fedél Nélkül is valami hasonló élményt ad nekem. Még a megérkezésem környékén vettem egy példányt, belelapoztam, s meglepődtem.

Tetszett, hogy ugyanolyan sorsú emberek írnak a lapba, mint én, hogy meg tudják mutatni, hogy a hajléktalan ember nem egyenlő a porban fetrengő alkoholistával. Ekkor határoztam el, hogy felkeresem a szerkesztőket, hátha érdeklik őket az írásaim. Érdekelte. Azóta jelennek meg verseim, prózáim.

Ezek mögött valahol mindig ott vagyok, keveredik benne a kilátástalan múltam a reményteljesebb jelenemmel, s jövőmmel.

Mindennap igyekszem optimista lenni. Látom a villogó kaszinókat, de nem megyek be, nem játszom. Megéri, mert például vannak újra barátaim. Egyikük írt nemrég egy sms-t, ami úgy szólt, hogy a körülményekhez képest boldog névnapot kíván. Valójában nem is tudtam, hogy névnapom van, de nagyon örültem ennek az apróságnak. Persze vannak nagyobb álmaim is.

A lottófőnyeremény is ilyen, de kezdésnek kiegyeznék azzal is, ha lenne végre TAJ és lakcím kártyám.

A lényeg, hogy nem vagyok elégedetlen, mert abban biztos vagyok, hogy van őrangyalom. Nem mondom, volt dolga az utóbbi időben, de azon vagyok, hogy a következő időszakban sokkal kevesebb teendője legyen.

You may also like