378. szám Széppróza

Tévhit

By

Még csak advent első két hete telt el, amikor e sorokat írom, s máris az emberek többsége ingerült, kapkod, rohan. De hova, miért? Mit várnak, vagy nekik mit jelent a karácsonyi váradalom, vagy maga a karácsony szent ünnepe?
Készülünk megünnepelni Jézus Krisztus születésnapját. Van, aki egyszerűen a szeretet ünnepének hívja. Jól is van ez így, ha magát, a földre született SZERETETET érti alatta. Bemutatta, megmutatta, elénk élte, hogy hogyan is kell/-ene szeretnünk embertársainkat. Ezzel szemben ebben az elanyagiasodott világban mi minél nagyobb, értékesebb ajándékot akarunk adni, ezzel is kifejezni, hogy mennyire szeretünk. Sokan rivalizálásnak tekintik az ajándékozást, mert ők nagyobbat, értékesebbet, szebbet, többet adnak.
Úgy látom, sokszor a tárgyak mögé bújunk, s akkor nem kell önmagunkat adni, mert rájöhetne a másik, ki is vagyok én. Hogy sebezhető vagyok, érzékeny bizonyos dolgokra, esetleg időnként nem mondok igazat, önző vagyok, stb. Valahol olvastam, hallottam, de tapasztaltam is, a szeretetet nem anyagiakban mérik, nem kell eleget tenni az ilyen jellegű elvárásoknak. Próbálunk jópofizni, attól tartva, hogy felborul az ünnepi menetrend. Már-már nevetséges, az egymás közelségétől irtózó emberek ilyenkor erőltetett mosolyt csalnak az arcukra, gyorsan átadják az elvárt ajándékukat, majd rohannak tovább, miközben nyugtatják lelkiismeretüket: az évben egyszer megfeleltek valaki elvárásának.
Más szempontok szerint is lehet ünnepelni. Arra gondolok, hogy valakinek megbocsátok, esetleg időt szánok egy meghittebb beszélgetésre, netán meghívom az ünnepi asztalhoz azt, akit véletlenül megsértettem. Ezek nem nagy dolgok, de örömet szerezhetek vele anélkül, hogy hitelt kellene felvennem hozzá. Egy csöppnyi kedvesség, figyelem, egy mosoly, egy bátorító szó, sokszor értékesebb, minthogy megvehető legyen. Hiszem, hogy a szeretet parányi mécsese mindenkiben ott pislog, csak eltakarjuk, letakarjuk, esetleg nem akarjuk meglátni, mert rivaldafényre vágyunk.
Pedig ez a picinyke tűz nagy meleget, fényt adhat, ha jó kezekben van.
Áldott új évet kívánok a Kedves Olvasóknak!

You may also like