412. szám Riport

Terjesztőinkről

By

Én, Csurika a Fedél Nélkült már tizenegynéhány éve terjesztem. Szinte már ősterjesztő vagyok, lassan már tíz éve a jelenlegi helyemen.  Az autósok megszoktak, tán szeretnek is, hisz mindig megjegyzik, ha nem látnak, hogy tán csak nem beteg volt.
Nekik és  a többi Kedves Olvasónknak szeretnék pár dolgot leírni részben azért, hogy megértsék, hogy működik a lap, milyen terjesztői igazolványok (kitűzök) vannak, de főleg azért, mert sokan igazán nem is tudják eldönteni adjanak-e pénzt a lapért.
A lap azért jött létre hogy az akkori munkanélküli s az mellet  még utcára   kerülő emberek is valamiből tudjanak élni. Közöttük az alapítónk, Ungi Tibor  is, ki már sajnos azóta elhunyt.
A Lapot a terjesztők a szerkesztőségben megveszik!!! Nem ingyen kapják. A terjesztőink sorszámozott terjesztői igazolványokat kapnak. Ez alapján vannak nyilvántartva,  így követhetjük, hogy ki milyen gyakran s mennyi lapot visz el.
Az ideiglenes terjesztői státuszban lévők részére van kisméretű (6*10cm) kitűzőnk, ami fénykép nélküli. Rendes regisztrált terjesztőink laminált, fényképes kitűzőt viselnek, ami kék vagy piros színű. A fénykép nélküli, ideiglenes kitűzőt új terjesztőink kapják, illetve olyan terjesztőnk, akik nem voltak még közlekedésvédelmi oktatáson, vagy akiknek lejárt az igazolványa és még nincs kész az új (ez utóbbi előállítása nem olcsó s ezt csak hármasával laminálja Györgyi vagy Robi (ők a felelnek értünk). Minden kitűzőn rajta van, hogy meddig érvényes, és mi a terjesztés kijelölt helyszíne – ezen igazolványt minden terjesztő köteles jól látható helyen viselni, vagy fogni a kezében az újság mellet. Amennyiben nem lát a Tisztelt vásárló semmilyen engedélyt, úgy ne is vásároljon lapot! Nem is igen tud, hiszen a nevünkkkel visszaélő koldusoknál általában csak egy (régi, szakadt) lap van, s azt oda nem adná semmi pénzért.
Címoldalunk alján  van egy pici sárga négyzet, oda kell beleírni minden terjesztőnek a kitűzője számát. Célunk, hogy ha az olvasó panaszt tenne vagy dicsérni szeretné a terjesztőt (van rá példa s hála, már többségben) be tudjuk azonosítani.
A nagy, laminált, fényképes kitűzőt állandó (rendes) státuszú terjesztőink viselhetik, akik részt vettek egy rendőrségi közlekedésbiztonsági oktatáson, valamint teljesítményük is a megállapodott norma felett van.  Aki ezt nem teljesíti, csak ideiglenes kitűzőt kap addig, míg el nem éri a személyre szabott normát. Ha megvan, újból laminált igazolványt kap.
Terjesztőink, tisztában vannak azzal is, ha autósoknak terjesztik a lapot,  kötelesek láthatósági mellényt viselni. (Regisztrált terjesztőinknek  pólót, láthatósági mellényt vagy vastag, téli mellényt is tudunk biztosítani.)
A lap példányait a terjesztők 30 Ft-os egységáron veszik meg, s terjesztik tovább a Tisztelt Olvasóknak, akik annyit adnak a lapért amennyit gondolnak.  Ez az összeg a terjesztőé. (Tehát a terjesztő nem mondhat árat a lapra, ha árat mond, kérjük, mástól vegye meg!) A terjesztő viszont köteles odaadni a lapot az Olvasónak. Ha az Olvasó pl. nem kap lapot, panaszt tehet személyesen a szerkesztőségben vagy emailben, telefonon is.  (elérhetőségeink a 10. oldalon)De az Olvasó mondhatja azt is, köszöni, nem kéri a lapot, pl. mert már megvan (hiszen egy egy lapszámunk  két hétig van az utcán), ilyenkor a terjesztő nem erőszakolhatja rá, ha ezt tenné kérjük ezt is jelezze felénk. De jobb volna, ha a Tisztelt Olvasó mindig elfogadná lapunkat, s ha nincs rá szüksége, családja, barátai körében elajándékozná, hiszen így egy-egy újabb olvasója lehetne sorainknak. Nekünk pedig már csak saját önbecsülésünk miatt is fontos, hogy viszonozhassuk amit kapunk.

Továbbra is köszönjük, hogy veszik,  olvassák lapunkat, hisz ez a lap olyan verseket s igaz történeteket tartalmaz, melyeket Önöknek írunk. Szeretnénk, ha meghallanának bennünket.

Figyelmüket köszönöm, maradok tisztelettel:

Csurika
a 29-es terjesztő

You may also like