666. szám Beszámoló

Nemzetközi „csövitalálkozó”

By

November 27-én Pozsonyban találkoztunk spanyol, német, osztrák és szlovák hajléktalan emberekkel a Let’s talk about homelessness című Erasmus+ pályázati program keretében. A pályázat a társadalmi szemléletformáló programokban dolgozó hajléktalan emberek és szakemberek tapasztalatcseréjéről szól.

Magyar részről négy érintett (Jutka, Taki, Dodi és Gyula) vett részt az ötnapos találkozón, egy tolmács segítségével. Helyi kísérőnk egy utcalap terjesztő volt, aki első nap a Nota Bene szlovák utcalap szerkesztőségébe vezetett minket. Az NB vezetősége példaértékű munkalehetőséget hozott létre a hajléktalan terjesztőknek: a vasútnál egyenruhás hordárként alkalmazták őket, amivel nagyban rombolták azt az előítéletet, hogy a hajléktalan emberek nem akarnak dolgozni, valamint a tévhitekkel ellentétben megbízhatóak. A NB igyekszik minél több terjesztőjét szociális bérlakáshoz juttatni és jövedelműket növelni.

Másnap délelőtt a pozsonyi polgármester szociális és lakhatási tanácsadója, Sergej Kára fogadta az országok hajléktalan delegáltjait. Egyre nagyobb csodálkozással hallgattuk azt a programtervezetet, melyet az egy éves városvezetés Pozsonyban meg kíván valósítani. Ehhez megszólalásig hasonló programot javasol 10 éve a budapesti A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport a magyar döntéshozóknak. A végén tudtuk meg a pozsonyi program címét: A város mindenkié :).

Délután a Stopa nevű intézményben tettünk látogatást. Ez a civil szervezet munkahelyekkel igyekszik csökkenteni a hajléktalan emberek számát. A sikeressége számunkra kérdésesnek látszik, de tény, hogy ez a szegmens is szükséges. A velünk érkező magyar szociális munkásoknak mindenesetre láthatóan tetszett.

Nemzetközi kapcsolatainkat a kulturális programok keretében is erősítettük: Pozsony történelmi belvárosában tettünk sétát a barcelonai küldöttekkel. Eközben kezdtek a spanyolok erősen érdeklődni a magyarországi szemléletformáló programok és egyéb kezdeményezések iránt, mint például az Utcajogász. A jó hangulatú délutánt közös korcsolyázással zártuk.

Harmadnap délelőtt a magyar delegáció által szervezett és vezetett találkozón vettünk részt: Az érintettek és önkéntesek gyűltek egybe. A személyes bemutatkozás után megosztották egymással a hajléktalan emberek helyzetét országukban. Német partnerünk részéről aktivista hajléktalan és volt hajléktalan emberek jöttek, akik szakértők és vezetők lettek, segítve a jelenlegi sorstársaikat. Bécsben a magyarországinál nagyobb szociális bérlakáshálózat van, de még így is sok a tennivaló a hajléktalansággal kapcsolatban, különösen a középkelet-európaiakat tekintve. Barcelonában az Ocupy mozgalom házfoglalói segítik a hajléktalan emberek lakhatáshoz jutását. Rengeteg önkéntes munkát vállalnak az ottani civilek. A „munkaebéd” során részletesen is kifaggattak minket a magyarországi helyzetről, a városi sétákról, az Utcajogászról.

A nemzetközi találkozónk ideje egybeesett az ERROR Fesztivállal, melyben hátrányos helyzetű csoportok képviselőinek színházi előadásait tekintettük meg. Például azt a cseh művészt, aki a hajléktalanságba vezető utat mutatta be táncával. Vagy a szintén cseh mozgássérült (kerekesszékes) táncos élniakarást bemutató előadását. A helyi színtársulat, tagjai között két magyar származású hajléktalan színésszel, a Homeless Airlines lerobbant repülőgépének történetét mutatta be. Magyarországot az AHA hajléktalan színtársulat képviselte.

Köszönjük önkéntes tolmácsainknak az odaadó munkát, legközelebb Barcelonában találkozunk! Arról is fogunk beszámolót írni.

You may also like