567. szám Széppróza

Pillanatkép

By

A Fedél Nélkül szerkesztősége úgy döntött, hogy a legszínvonalasabb munkákkal büszkélkedő alkotóit és legjobb lapterjesztőit reflektorfénybe helyezve nagy nyilvánosságra számot tartó rendezvényt és kiállítást szervez. Egyik nemrég elvesztett szerzőnk, Leé József verse után Májusi szellő címmel 2016. május 2-án 16:30-tól a K11 Kulturális és Művészeti Központba várjuk minden Olvasónkat, s velük mindenkit, aki szereti az irodalmat, a beszédes kiállításokat, a személyes történeteket, a jó koncerteket. Mindenkit, aki szeretne bepillantást nyerni abba az értékteremtő munkába, melyet a Fedél Nélkül kollégái, az otthontalan művészek és terjesztők végeznek nap, mint nap. Megmutatjuk, hol tartunk ma.
Úgy látjuk épp itt az idő, hogy szemléletet váltsunk: a hiányosságok és negatív sztereotípiák helyett az értékek megmutatására van szükség, ezekre lehet építeni. A Fedél Nélkül utcalap több, mint két évtizede segíti hajléktalan emberek alkotótevékenységét, több mint 10.000 alkotást őrzünk archívumunkban és több száz szerzőt ismerhettünk meg. A kultúra igénye és a tehetség lakcímtől független…
Úgy látjuk épp itt az idő, hogy alkotóinkra, mint a kortárs magyar művészeti élet tagjaira tekintsünk, szociális helyzetük (itt) teljességgel másodlagos. Úgy látjuk, épp itt az idő, hogy felvállaljuk, a Fedél Nélkül alkotóműhelye magas színvonalon teljesít. És be kell látnunk, hogy sok esetben a szociális intézményből kulturális intézménnyé válás gyermekbetegségeivel küzdünk. Jelentjük, győzelemre játszunk. A rendezvény során a Művészeti mecenatúra kereteiről is szeretnénk szólni, megmutatni néhány olyan együttműködési lehetőséget, konkrét támogatási formát a közönségnek, mely az alkotókedvű és kreatív embereket „lakcímtől függetlenül” közös gondolkodásra és tevékenységekre sarkallja. Ilyen együttműködésekből születethetett meg pl. több önálló kötet és antológia szerzőink munkáiból – mecénást, szerkesztőt, kiadót találtunk önkénteseink, támogatóink közt –, rendezhettünk kiállításokat, író-olvasó találkozókat, felolvasóesteket a legkülönbözőbb kulturális terekben – kaptunk meghívást romkocsmától galériáig –, s készülhetett alkotóink írásaiból színházi előadás, opera, vagy éppen műfordítás szuahéli nyelvre – a rendezők, tanárok, szervezők szintén Olvasóink közül kerültek ki.
A már hagyományosnak mondható Év Alkotása Díjátadó a rendezvény fő eleme lesz, a zsűrit Tóth Krisztina és Kukorelly Endre irodalmárok, Szász Lilla és Eifert János fotóművészek és Fekete András, a Barrus kiadó igazgatója alkotja, mindannyian évek óta támogatói ügyünknek, látják a tehetségeket, akiknek érdemes és kell teret adni. A zsűri tagjait az est védnökével, György Péterrel és Weiler Péter képzőművésszel tovább erősítve rövid kerekasztal-beszélgetésre hívjuk, megkérdezzük, hogyan látják ők a művészet szerepét, mit adhat másoknak és milyen szerepe lehet az alkotó életében, milyen kitörési lehetőségeket kereshetünk? Az alkotók persze végig velünk lesznek, mind a kiállításon, mind pedig a felkért színművészekkel közös felolvasáson, amikor is a közönség a Fedél Nélkül legjobb szerzőinek írásaiból kaphat ízelítőt. Az est végén pedig ünnepeljünk együtt a Louisiana Double koncertjével!
A belépés ingyenes lesz, szemérmességünk miatt, de támogatói jegyből sokat nyomtatunk, optimizmusunk miatt.
Jelen számunkban a rendezvényhez hasonlóan nem feledkezünk meg terjesztőinkről sem, bemutatjuk az Év Dolgozója-díj 2015-ös nyertesét, Balogh Lászlót, és megismerhetik a 12 éve óta folyamatosan futó művészeti pályázatunkra 2016 februárjában érkezett alkotásokat, azaz egy februári pillanatképet.
Kellemes időtöltést!

You may also like