572. szám Interjú

My Budapest, avagy Budapest máshogy – Beszélgetés Fekete Bernadettel

By

A Budapest Bike Maffia egyik legújabb projektjének kedvezményezettei ismét hajléktalan emberek, ha valaki látta már weboldalukat, ismeri tevékenységüket, ezen cseppet sem lepődik meg. Ezúttal a londoni Café Art csapatának segítségével megvalósuló, My Budapest névre keresztelt akcióban otthontalan emberek városfotóiból készítenének naptárat. Erről kérdeztük Fekete Bernadettet, a projekt koordinátorát.

Hogy mutatnád be a Budapest Bike Maffiát?

A Budapest Bike Maffia (BBM) Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak.
Alaptevékenységünk az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.

Miért a fokozott figyelem a hajléktalan emberek felé?

Igazából épp, hogy nincs fokozott figyelem az irányukba. Legtöbben minden nap találkoznak velünk, mégsem vesszük észre őket. A kialakult előítéleteket és a közönyt szeretnénk ezzel a projekttel is megváltoztatni.

Tulajdonképpen mi is lesz a My Budapest projekt?

A Café Art csapata 2012-ben alakult meg Londonban Paul Ryan és Michael Wong vezetésével. Céljuk, hogy a hajléktalan embereket összekössék a társadalom többi tagjával a művészeten keresztül. 2013-ban indították el a My London projektet, amely során kiadták a 2014-es naptárat, 2015-ben már Sau Paulo is csatlakozott hozzájuk.
Az interneten bukkantam rá egy cikkre, ami bemutatta a londoni kezdeményezést, majd április elején felvettem velük a kapcsolatot. Nagyon segítőkészek voltak, rögtön kaptunk egy részletes leírást arról, mik a tapasztalataik, mit, hogyan csináltak az elmúlt években.
Mivel minden ország más és más, így mi egy picit változtatva a kivitelezésen, de az alapokat megtartva valósítjuk meg, mint My Budapest.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Vásárolunk 100 db egyszer használatos fényképezőgépet és más civil szervezetekkel együttműködve kiosztjuk a kamerákat hajléktalan emberek számára. Megkérjük a résztvevőket, hogy fotózzák le a várost, ahogyan ők látják, erre egy hét áll majd rendelkezésükre. Minden egyes visszahozott fényképezőgépért cserébe 2000 forintot adunk majd.

Így lesz néhány ezer fotótok…

Igen, a fotókat szakmai zsűri elé visszük, a legjobbakat előhívatjuk és kiállítást szervezünk a fényképekből. Aztán, közönségszavazatok alapján kiválasztjuk a nyertes 12+1 fényképet, melyekből naptár készül, amelyet kereskedelmi forgalomban szeretnénk értékesíteni. A nyertes képek készítői 20-20.000 forint jutalomban részesülnek. Az eladott naptárakból a bevétel természetesen a művészeket illeti majd meg.

Hogy jutnak el a kamerák a jelentkezőkhöz?
 
A fényképezőgépek kiosztásában a BMSZKI (Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei) nyújt majd nagy segítséget, valamint a Budapest Bike Maffia csapatával is osztunk ki fényképezőket az utcán élőknek, és Csoszó Gabriella (Fotózás és aktivizmus tanfolyam) is segít majd nekünk.

Kikre számíthattok, kikkel működtök együtt?

A Café Art London Community sokat segített nekünk a projekt adoptálásában, kiemelt partnerünk a FUJIFILM Magyarország Kft., akik az egyszer használatos fényképezőgépek kedvezményes beszerzésén túl a filmek előhívásával, a kontaktok nyomtatásával, valamint fényképek nagyításával és a kiállítási anyag elkészítésével is támogatnak minket. Az imént említettük a BMSZKI-t és Csoszó Gabit. Biztosan együttműködünk a Mi utcánk csapatával,  a Pedál Expressz-szel, az Art Bázis Összművészeti Alapítvánnyal, és több vizuálművésszel is, mint Szilágyi Balázs Design (videó), Lágler Krisztián (Laglerphoto), az Imagine Budapest, és ez a lista biztosan nem a végső.

Volt komoly nehézség, amivel meg kellett küzdenetek?

Semmi számottevő. Talán a legnehezebb a kapcsolatok felvétele volt, kitalálni, hogy kikkel együttműködve, hogyan is építsük fel a projektet. Szerencsére mindenhonnan nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk és meleg fogadtatásban részesültünk.

Mikor indul az akció?
 
A kampányvideónk – amelyet Szilágyi Balázs, segítségével készítettünk el – már elérhető, és a videó megjelenésével egyidőben elindult az adománygyűjtés is, a részletekről honlapunkon vagy FaceBook oldalunkon olvashatnak az érdeklődők. A  zsűri felkérése még folyamatban van, a kiállítást augusztus végén/szeptember elején tervezzük megnyitni a Budapest Pont támogatásával. Erre természetesen a művészeket is meghívjuk, személyesen mutatják majd be a műveiket. A kiállítás során a közönséget kérjük meg, válasszák ki a számukra legkedvesebb fényképeket, a nyertes képekből (12+1) elkészül a naptár, amelyet októberben hozunk forgalomba.  

A kezdő kiállítás anyagát láthatjuk-e valahol a közönségszavazás után is?

Igen, vándorkiállítást szervezünk, amelyet 4-5 budapesti és több vidéki helyszínen mutatunk majd be a nagyérdeműnek, február végén érkezik vissza  a kiállítás Budapestre, amikor az Art Bázis Összművészeti Alapítvány helyszínén zárjuk majd az eseménysorozatot. Sőt, a kiállítás ezt követően is látható lesz a BMSZKI Dózsa György úti épületében.

Mit vársz a projekttől? Mivel lennél elégedett?

Ha az emberek szeretnék a naptárat 🙂 Ez azt jelentené egyszerre, hogy megismernék és elismernék a művészeket, a történeteiket. A célunk, hogy ne a társadalom peremén élő emberekként gondoljanak rájuk, hanem olyan tehetségekként, akik éltek egy lehetőséggel és velünk együtt megdolgoztak a sikerért, az ő saját sikerükért. Nem gondolom, hogy „az egész életüket megváltoztatjuk” ezzel a kezdeményezéssel, de bízom benne, hogy vissza tudjuk adni a saját magukba vetett hitüket és önbizalmukat.
Azt hiszem, nagyon jó lenne, ha ez így sikerülne.

Nem is remélhetek ennél pozitívabb zárszót. Köszönöm az interjút.

Dödölle
A fotók az előző évi londoni  naptárakból valók, forrás:  cafeart.org.uk

You may also like