457. szám Széppróza

Fény, Karácsony, Jézus, meg a tarka macska

By


Advent utolsó vasárnapja. Még öt nap és gyertyáktól, villanyégőktől csillogó este köszönt ránk.


Fenyőfák. Vannak köztük gyanta és műanyag illatúak is, hiszen ez már a XXI. század. Ajándékok, díszek, szaloncukrok. Ételtől roskadozó asztalok családi körben, a meleg szobákban, vagy egy tál magányos bableves és forró tea az ingyenkonyhán.


A levegő telve valamiféle lelkes hangulattal, valamiféle feszültséggel, ami kisülésre vár. Közeleg a nap az óra. Mihez is?


Jézus születésnapjához, a fény újjászületéséhez, az új ing, a laptop, a hajasbaba, az elemes autó és a papír illatú könyv átadásának pillanatához.


Belvárosi utca. Mosolytalan, sietős alakok. A legtöbbjük feketében. Nők és férfiak. Fejük tele a holnap gondjaival. Szemükben a múlt fénytelen, törött tükrei. Várják a karácsonyt. Nem mintha ez bármit is megváltoztatna!


Arra gondoltam, nyitok egy szeretetboltot. Semmi bőséges választék, semmi csillogó csomagolás. Csak szeretet lesz benne! Tök egyforma, mérhetetlen, mélységes, mély szeretet. Nem lesz se kicsi, se nagy méret. Mindenki annyit visz belőle, amennyit csak szeretne.


Persze nem adnám ingyen! Azt mondják, annak nincs becsülete. Egy őszinte, felszabadult, gyermeki, szívből jövő mosoly vagy nevetés lenne az ára. Mindenki három próbát tehetne, mint a mesében.


És akinek nem sikerül? – kérdezem magamtól. – Azzal mi lesz? Mi lesz a holnaptól szorongóval, a tegnaptól rettegővel, a folyamatosan agyalóval, a reménytelennel, a kétségbeesettel? És ha ez sem sikerül nekik? Mint oly sok minden más az életükben? Ha bejönnek olyan emberek, akik elfelejtették, hogy mi a belső mosoly, mi a boldogság? Ők nem vásárolhatnának?


Sokáig gondolkoztam a válaszon. Aztán elképzeltem, amint megnyílik a boltom. Felgyújtom a fényeket, kitárom az ajtót és hagyom, hogy mindenki annyit vegyen és vigyen a szeretetből, amennyit csak elbír. Aki kéri annak még taxit is rendelnék.


Nézném őket, örömmel, szeretettel, amíg csak az utca mínusza pirosra nem csípné az arcomat. Aztán zsebre vágnám a kezem, és elindulnék haza, avval a boldog tudattal, hogy sikerült megegyeznem a szomszéd sráccal, hogy amíg Pesten vagyok a boltnyitás miatt, addig is minden nap meleg ételt ad a háromszínű, tarka macskámnak. Meg a másik kettőnek is. 🙂


Az egész évben nyitva tartó Szeretet Bolt címét megtalálod, a saját szívedben.


BOLDOG  KARÁCSONYT!


You may also like