376. szám Széppróza

A fa körül

By

Akkor is könnyes szemmel ült fel a búcsúzó nyár az idő szekerére. Kései virágok illatát hagyta maga mögött a szekér, hosszú ökörnyálon indultak a pókok utána. A nyárról mondtak mesét a csillagok a tücsökciripelős hűvösödő éjszakáknak. Fázósan ásítottak a dió- és gesztenyekoppanós hajnalok. Szomorkásan nézte a nap az elárvult világot, ha éppen nem esett. Szedegettem a gesztenyét iskolából hazafelé. Nyári emléket simogattam a padlás cserepei alatt. Vártam az esti kukoricafosztást. Szerettem ezeket a csendes őszi estéket. A fosztás összehozta a családokat, a csuhé meg a nyár melegét. Jó volt hallgatni az öregek meséjét. Gőzölgött a főtt kukorica, gyöngytyúkok pittyegtek az öreg eperfán. Az égbolt fejkendőjét ragyogva állták körbe a csillagok. A kertek alatt ballagott már az éjszaka, amikor az öregek elvonultak. Mi gyerekek kint aludhattunk a csuhéban – a nyárban.
Ha ennek is vége lett – mint mindennek – deres reggeleken bandukoltunk az iskolába. Hideg szelek jöttek a ligetben színes levelekből terített szőnyeget az ősz. Üres padok árválkodtak. Őszi eső kopogott az ablakon. A szomszédban tököt sütött a kemencében Balogh néni. A kertben érett a naspolya. Csapatba verődve járták a varjak a htárt. Füsttel üzengettek egymásnak a kémények. Nem játszottak az öreg tó buzogány fáklyái körül a szitakötők. Megdermedt a világ. Galambok gubbasztottak a háztetőn, cinkék kutattak szalonnabőr után az eresz alatt. Az ablakba kitett csizmába virgácsot tett a Mikulás.
A ködös szürkeségben csak egy remény élt: hogy közeledett a karácsony. A szeretettel átitatott várakozás fényt és melegséget árasztott a dermesztő hideg napokon. Reményt adott a hóval befújt utakon az úton lévőknek. Több volt, mint egy ünnep a karácsony. A karácsonyi harangszó mindenkit megérintett.
Bármilyen kis fát állítottunk, az ünnep jelképe ragyogott. Álltunk a kis fa körül, gyertyák lobogtak. A csillagszórók szikrákat szórtak, az angyalhaj szerpentinként kacskaringózott a fa ágain.
Kint szitált a hó, bent a szeretet könnyei csillogtak a szemünkben a fa körül.

Következő cikk >>

You may also like