371. szám Széppróza

A csirkepaprikás

By

A paprikás csirke méltán büszkesége a magyar konyhának. Szerepel a „világ leghíresebb ételei” című szakácskönyvben, mégpedig teljes joggal. Selymes íze, simogató, krémes szaftja igazi hungarikummá teszi. Ez az az étel, amit kivételesen nők tudnak jobban elkészíteni, ezért a következő leírás nekik szól.
Gyakori hiba, hogy az alapanyagokat készen vásároljuk és így mondhatni „keresztmetszetében” látjuk a dolgokat, nem pedig folyamatában, pedig ez rendkívül fontos tényező. Azonkívül a boltban kapható termékek nem megbízható minőségűek, génmanipuláltak, adalékanyagokat tartalmaznak stb., így legjobb, ha ezeket saját magunk állítjuk elő. Az eljárás ugyan hosszadalmas, de megéri a fáradtságot.
Mint tudjuk, a magyaros ételeknek – egészséges életmód ide vagy oda – csak disznózsírt használva jön elő a jellegzetes íze. Első lépésként tehát vegyünk egy kismalacot! Ne táppal etessük, gondosan válogassuk meg, hogy mit adunk neki! Napról napra figyeljük, hogyan gyarapodik, sok örömünk telik majd benne. Aztán eljön a nagy nap – a disznóvágás. Mivel ez nem könnyű feladat, vegyük igénybe férfiak segítségét is! A disznó okos állat, érzi hogy ez a nap más, mint a többi, nem lesz könynyű megfogni, sivalkodva rohangál ide-oda. Amikor megvan, két férfi fogja meg a hátsó lábait és tartsa erősen! A szúrást azonban magunk végezzük, mert ehhez finom női érzék kell! Szóval fogjuk a nagy kést és határozott mozdulattal szúrjuk a disznó nyakába, átvágva a nyaki ütőeret! Nem biztos, hogy elsőre sikerül, de a negyedik-ötödik szúrás már biztosan talál. Közben figyeljük a disznó szemét! Lesz egy pillanat, amikor a szem „elhomályosodik”, „élettelenné válik”, „megüvegesedik”, ez az a pillanat, amikor a disznó meghal. (A jelenség embereknél is megfigyelhető.) Ezután a hátsó lábainál fogva csörlővel húzzuk fel a nagy diófára! Ehhez megint férfiakra lesz szükség – úgy általában minden primitívebb munkára férfiakat használjunk!
A késsel vágjuk fel a hasát, ekkor a belei kiomlanak a lábunk elé. Egy darabig elmélkedjünk a történteken – ez nem feltétlenül szükséges, de filozofikus gondolataink támadhatnak. Miután feldolgoztuk, megkapjuk a garantáltan jó minőségű disznózsírt.
Most jön a dolog másik fele – a csirke. Megbízható helyről szerezzük be a naposcsibéket! Rendkívül aranyosak ezek a pelyhes kis állatok, de nagyon érzékenyek, különösen a hőmérsékletre, fokozottan figyeljünk rájuk! Ahogy cseperednek, észre fogjuk venni, hogy mindegyikük külön egyéniség. Neveket is adhatunk nekik, mint pl. Kati, vagy Sarolta.
Már napokkal a csirkepaprikás elkészítése előtt válasszuk ki valamelyiküket, mondjuk Anasztáziát! A csirke buta állat, de ő is érzi, hogy ez a nap másmilyen. Nehezen tudjuk megfogni, mert Anasztázia ide-oda rohangál – amúgy is kolerikus temperamentum –, legegyszerűbb ha rádobunk egy kosarat. Egyik kezünkkel fogjuk meg a fejét és feszítsük hátra, a cipőnkkel lépjünk a lábára! Lehet hogy eltörik a lába, de sajnos ez kikerülhetetlen. Vágjuk át a torkát. Előfordul, hogy túlbecsüljük a késünk élességét, ilyenkor nyiszálni kell. Szintén érdemes figyelni a szemét.
Utána kitépkedjük a tollait, kiszedjük a beleit és kész.
A paprikás csirke elkészítési módja jól ismert, ezért ezzel nem foglalkozom. Ha a fentebb leírtakhoz tartjuk magunkat biztosak lehetünk benne, kiváló ételt fogunk készíteni, amire méltán büszke a magyar konyha.

You may also like