689. szám blog Mirjam

Egy szocmunkás naplója 20. rész

By

Különös szilveszter

Nem olyan kevés éve élek a Földön, jó, hát nem is olyan rettentően sok sem, olyan közepes, középkorú, nyilván ezért mondják. (A szemembe nem merik, jól van ez így, ezért nem Kalocsáról írom ezeket a sorokat. 🙂 Volt idő, hogy megőrültem volna, ha nem mulatozhatok szilveszterkor, persze nem mostanában. Évek óta vagy dolgozom, vagy ha szerencsém van, otthon vagyok ilyenkor. Nekem egyébként valahogy az, hogy éjfél előtt tiszta hülyeség lelépni a buliból, mert az a lényege, hogy éjfélkor ott legyek, ahol, már elrontja a mulatságot, onnantól rabnak érzem magam, míg a kötetlen helyzetekben nem ritkán mentem haza reggeli járatokkal. Ahhoz meg, hogy én magam rendezzek bulit, túlságosan panel tizediken lakom. És hát mondom, évek óta nem is hiányzik, lassan majd a fiam jár el, az ó elvonul, jön az új. Évben is, generációban is.

Nekem így nem lesz különösebb ez a december 31. mint az elmúlt mondjuk 10 évé, de tényleg megértem azokat, akiknek rosszabb ez így. Hóember mondjuk évek óta nem táncol hó híján, de teljesen érthető, hogy mint amikor egy nagy meló után az ember kiereszti a gőzt, elengedné ezt az évet is. És ez az év nagy meló volt, ehhez kétség nem fér. Az elvonulását sokan várják joggal, még ha sajnos általában semmi nem változik azon az éjszakán, amikor fordul egyet az évszám. De később minden lehet, meg aztán az már január és ahogy a vidéki emberek mondták, január, február, itt a nyár. Elsejétől én már ezt mantrázom.

Ma, 15-én, amikor ezt a cikket írom, az Országgyűlés módosította az alaptörvényt. Kilencedik verzió, láttunk már ezt-azt, mindig megvitatjuk a családdal. Azzal a családdal, ahol kevés az apa, rendesen negatívba hajlik a felmutatható apaszám az anyákhoz képest. Ahol akad keresztény és akad más felekezethez tartozó. Sőt, ateista is. Ahol vannak egykék. Egy csomó barátom is a családom tagja, helyük van az ünnepi asztalomnál és helyük van a hétköznapi asztalomnál is, helyük lenne a szilveszteri bulimban is, ha tartanék, ugye. Nem kevésbé színesek ők sem. Okosak, ki férfit szeret, ki nőt, ki Jézust, ki Mózest, másvalaki a mecsetben találta meg azt, akihez imádkozhat, ha a családi és baráti segítségnél elkél a nagyobb is. És ez így jó.

Jövőre ilyenkor már csak egy rossz emlék lesz a COVID-19, nagyon bízom benne. Lehet majd tíznél többen is ülni az ünnepi asztal körül, lehet tervezni a szilveszteri bulit, visszaáll a megszokott rend.
Én azt kívánom, hogy addig is azokkal lehessenek szabadon, akikkel boldogok. Abból baj nem lehet.

Boldog Új Évet!

Szeretettel:

Nuszer Mirjam Johanna

You may also like