649. szám Széppróza

Savanya Ubulka

By

Savanya Ubulka soha nem volt teljesen átlagos kisfiú. El is határozta, hogy tervez egy űrhajót, amit kijuttat a világűrbe, tervei szerint a Naprendszeren kívülre. A terv nagyon jól sikerült, ezért megépítette az űrhajót. Sajnálatos anyagi okokból nagyon kicsire sikerült, viszont képes lesz majd a fénysebesség tizedrészét elérni száguldás közben! Ha ő maga nem is ülhet bele az űrhajóba, úgy gondolta a legjobb lesz, ha a legkedvesebb meséjét leírja, és azt küldi el maga helyett a célállomásra. Alaposan kiszámította az indulás helyét, idejét, a megteendő utat és az odavezető pályát. Elmondhatom, hogy tökéletesen sikerült. Ma hajnalban el is indította.
A kicsiny űrhajó négyszáz év múlva fog megérkezni a Kentaur csillagkép Alfa csillagának egyik lakott bolygójához. Ezen a bolygón olyan emberek élnek, akiknek kultúrája jóval fejlettebb, mint a földi, viszont a technika nem jelent számukra sokat, nem is fejlesztik olyan mértékben, mint mi. Amikor megérkezik Ubulka űrhajója, hatalmas szenzációt fog kelteni. Nyelvészprofesszorok serege dolgozik majd az írás megfejtésén. Amikor sikerül, az egész írást közkinccsé teszik, bárki elolvashatja majd, akit érdekel. Sajnos kevesen érdeklődnek. Pontosabban csak egy óvónő fogja úgy gondolni, hogy érdemes megkérdezni a nagycsoportosok véleményét erről a meséről. Azt követően, hogy felolvassa a mesét, az óvónő fölszólítja az ovisokat, hogy tegyék fel kérdéseiket és mondják el véleményüket. Elsőként Wrbvka jelentkezik:
– Mi az a sárkány? Állat vagy mesterség?
– Nem tudom biztosan, de szerintem a mestersége lehet egy földlakónak.
Xcbrka sem maradhat ki a kérdezésből:
– Mi az a királylány?
– A meséből az derül ki, hogy a király is valami mesterember, akinek az a fő foglalkozása, hogy irányítja a többieket. Gondolom, az ő lányáról lehet szó. Elképzelhető, hogy a Földön apáról leányra öröklődik a munkahely.
– Ha félek valakitől, nem etetem és nem próbálok alkalmazkodni hozzá. Vagy elkerülöm, vagy ha ez nem lehetséges, megkérek egy nálam erősebbet, hogy védjen meg – mondta Qwexke.
– Igazad van. A mesében is megkértek egy királyfit, hogy ölje meg a sárkányt.
– De előtte évekig etették szép lányokkal! – háborogtak kórusban az ovisok. – Különben is ronda dolog megölni valakit azért, mert félünk tőle.
– De a sárkány is megölte a szép lányokat! Az is ronda dolog.
– Persze! – vélte Qwexke. – De eleve nem kellett volna engedni, hogy a sárkány köveletőzzön.
Ebben maradnak. Megfogalmaznak majd egy levelet Savanya Ubulkának, melyben biztatják, hogy írjon még mesét, mert nagyon tehetséges. Ubulka rakétáját visszaküldik, 800 év múlva el is olvashatjuk, mit üzennek nekünk a kentauriak.

2019. március, mese/kamasznovella kategória, második díj

You may also like