372. szám Széppróza

Újra ősz lett

By

Reszkető délibáb járt táncot a fonnyadó határ felett. Az  állandóan alakját változtató seregélytömeg hullámzása figyelmeztetett a szüret elkezdésére. A présház előtt a kimosott hordók ásítozva várták a szőlőt és a mustot. Muslincafelhő hintázott a darázsdézsmálta, gyümölcsüket érlelő szilvafák között. Sárgult a körte és a birs, és a kutyák hűsöltek az öreg diófa alatt.
Idei verebek tartottak zsinatot a hecsedlibokor védelmező labirintusában. A gólyák már úton voltak, a fecskék még röptükben ittak a halastó vizéből. A nyárutó szekerén járta a határt a szeptember.
Őszirózsák színezték az öreg kertek alját – ahol még megmozdult a vakontúrás. A pókok terveket szőttek és ökörnyálból fontak vitorlát, hogy hajóra szállva elérjék Afrikát.Délután korábban hajlott már a Nap, és megnyúltak a pihenésre vágyó árnyékok. Hűvös leheletű volt az est, estike illatozott a kert felől. Macska dobbantott a padláson. Tücsökzene köszöntötte a vacsoracsillagot. Gémek szólítgatták egymásta teliholdas éjszaka ezüstös égi folyosóján.
Álmokat ringatott a csend, és lassan derengeni kezdett a hajnal. Megszólalt a kakas és utána a többi.
Megszólalt a vekker és ütött a toronyóra.

P.S.: És azon a reggelen megkezdődött a szüret.

You may also like