570. szám Széppróza

Tetűparádé

By

Egyik jeles fapadon voltam fültanúja az esetnek:

A kiváló menedékhelyen előfordulnak esetek, amikor az alkalmazottak rendkívüli alaposságról adnak tanúbizonyságot. Ilyen a ráadás tetűvizsgálat, amit a hely specialitásaként külön elvégeznek. A lakóknak egy meghatározott délelőtti időpontban kell alávetniük magukat a szertartásnak. Este, amikor mindenki jobban ráér, nem szakítják meg a szabadidő kultúrált eltöltését a vizsgálattal. Csakhogy, hiba csúszott a gépezetbe. Józsi – valamilyen csoda folytán munkát kapott egy kőműves brigádban. Nem ért rá délelőtt. Elpanaszolta hát kutyaszorító helyzetét az ügyeletes szociális munkásnak:
– Péter úrfi, dolgozom délelőtt, már ez lesz a negyedik napom, hogyan oldjam meg a tetűvizsgálatot?
– Ez nagy baj! – vakargatta a fejét Péter úrfi, mintha azok a ronda rovarok bizsergették volna – A tetűpapír nélkülözhetetlen.
– Péter úrfi! – kérleli Józsi – Nem tenné meg, hogy most megvizsgál?
– Ugyan, Józsi? – csóválja a fejét a fiatalember, aki az egyik legkiválóbb tetűvizsgáló volt a kerületben – Hivatalos időn kívül?
– Ez tényleg nem lehetséges. – látta be Józsi. Péter úrfinak felvillant a szeme!
– Kérjen szabad napot! Már úgy is három napja munkában áll. A főnöke biztosan belátja, hogy tetűpapír nélkül nem élet az élet, túl nagy a kockázat.
– Úgy lesz! – nyugodott meg Józsi.
Az az igazság, hogy három napja, hogy nem evett már. Pénze semmi. A főnöke csak heti bért ad. Az ingyen konyhákra ugye nem tud bejutni egy dolgozó ember. Ha szabadnapot kér, legalább ehet valamit. Ráadásul meglesz a tetűpapír. Másnap reggel a munkakezdés előtt odaállt a főnöke elé:
– Főnök úr. Szükségem lenne egy szabadnapra. Nincs tetűpapírom. Tetűvizsgálatra kell mennem, mert így nagyon kockázatos.

A Főnök úrnak leesett az álla. Elkezdte vakarni a fejét, mintha nála is lenne már a jószágokból. Nem nagyon tudott szóhoz jutni, aztán kinyögte:
– Ez tényleg kockázatos nekem is. Nem is szeretem a kockázatot. Menj a vizsgálatra, de vissza ne gyere, a pénzedet majd elküldöm.
Józsi kitörő örömmel jelentkezett Péter úrfi előtt:
– A Főnök is azt mondta, a tetvek mindenek előtt. Dolgoznom sem kell többet!

You may also like