519. szám Széppróza

Filmkockák a Lulu c. sci-fi akciófilmdrámából

By

(ajánló)

Kezdő képsorok:
Bélfacsaró, fokozatosan erősödő, karakterisztikus planetáris gongütéssel kezdődő keleties dallam, amit zurnán kezdenek fújni és tibeti éneklő edényeken fejeznek be. A kamera a levegőből lelógó helikopterről közelít egy pottyantós budira, ami egy kies síkságot átszelő országút mellett áll. Közben fel-fel csendül egy érezhetően szorulással küzdő macska szívszorító nyávogása. Az andalító dallamot és a macskát egy robbanás szakítja meg, ami az égbe röpíti a budit. Kivehető macskajaj.
A következő képsorokon a kamera Lulura közelít, aki egy cabrióval a budi felé hajt. Már gyalog igyekszik a  WC felé, amikor az váratlanul felrobban. Lulu ösztönösen a pisztolyához kap, de az nincs nála. A föleszmélő Lulu szorult helyzetében is elvégzi a dolgát, levizeli a parázsló budimaradványokat. Jól kivehető a sercegő vizelet hangja és a felszökkenő pára. Már nagyon kellett.
Pár másodpercre bevillan két leselkedő, láthatóan tanácstalan ufó képe.            
Most a vásznon a bélgörcseitől érezhetően megszabadult macska nyávogása jelenik meg. A macska is megjelenik, csak kicsit később. Föntről pottyan, de talpra esik. Kicsit borzas. Pörkölt macskaszőr-szag terül szét a moziban. Örül megszűnt görcseinek, de láthatóan nem hall a robbanás következtében. Lulu felkapja a macskát és elhúz a cabrióval.
Ezalatt újra megszólalnak a tibeti éneklő edények. Lulu be- és kivonuló dallamát hallgatjuk.

Lulu lakásán:
Leszáll egy repülő csészealj két cukorral. Lulu leteszi a kávéját, kavargatni kezdi. Kiderül, hogy csak trükk az egész, nincs is benne cukor, mert a Lulu cukor nélkül issza rummal. A következő képeken a csészealjból sem száll ki senki, nem hogy az ufók. Lulunak még az sem jutott eszébe, hogy a csészealj nem a hetes busz, amiből kiszállnak. Pedig az ufók már a spejzban vannak, de Lulunak ez sem jut eszébe. Lulunak sokszor nem jut eszébe semmi. Most végre eszébe jut, hogy milyen jó, hogy megmaradt a két cukor, így lesz legközelebb is, amit nem kell beleraknia a kávéba. A Lulu azt szereti a kávéban, hogy nincs benne cukor. Ezt onnan fogja tudni a műértő néző, hogy a Lulu vigyorog és csak megtévesztésből kavargatja a kávét. (A nem műértő nézőnek nem való a sci-fi akciófilm, főleg ha dráma is). A macska kanapén hever és a kedvenc bulvárlapját böngészi.
Az ufók a spejzból figyelik Lulut és a macskát. Szerencséjükre olyan ufók, akik átlátnak a falon és így Luluéknak erről sejtelme sincs. Az ufók még nem döntöttek róla, hogy ők jószándékúak vagy nem jószándékúak. Még sok mindent nem tudnak, de már sokat tanultak. Többek között azt, hogy más ufók repülő csészealjjal járnak, csak nekik nincs még. (Ők a budival jöttek, csak az fölrobbant, amíg körbeszimatoltak. Most nincs mivel hazamenniük, A füstölgő budi helyén találták Lulut és a macskát, akik nem vették észre őket. Követni kezdték hát Luluékat.)
Kisvártatva Lulu és a macska elhagyják a lakást, felcsendülnek a tibeti éneklő edények.
A két ufó előmerészkedik a spejzból.  A kisebbik megeszik egy kockacukrot. Édesnek találja, pedig még nem evett édeset. Megeszi a másikat is. A nagyobbik a csészealjat tanulmányozza, arra gondol, valamivel haza kell menni. Nyilvánvalóan ő a rangidős. Rövid tanakodás után a nagyobbik felveszi Lulu fizimiskáját és a felöltőjét. A kisebbik belenyal a macskatálba és macskaformájú lesz. Épp távoznának, amikor zörögnek a bejárati ajtón. A rendőrség az. Beviszik az ufó Lulut. A macska utánuk szökik.
Filmkockák a rendőrségről:
A vásznon Lulut, az ufót láthatjuk, amint a testére szerelik a hazugságvizsgáló vezetékeit. A macskát felfedezték a rendőrök, most egy törzsőrmester dajkálja.  Az ál-Lulut a cabrióról faggatják, amit az igazi Lulu kölcsönvett pár napja, csak alulinformálta a gazdáját, ugyanis még nem szólt neki. Az igazi Lulu kikéri magának, váltig állítja, hogy ő egy negyedik generációs pottyantós budival jár, aminek rendben van a papírja, csak épp most jobb létre szenderült. A rendőrök csavarnak pár voltot a hazugságvizsgálóra. Az ufó Lulu láthatóan ingerült. A rendőrök nem tudják, milyen fejlett a vezetékes telepátia az ufók bolygóján. Azt sem tudják, hogy ufókkal van dolguk. A bedrótozott ufó Lulura rákapcsolja a nyomozó a készüléket, kérdezgetni kezdi, azonban a kapcsolón keresztül olyan delej éri, hogy világítani kezdenek a szemei. Most az ufó Lulu kezdi faggatni a nyomozót, aki nem tud semmit. Az ufó hagyja elájulni. A delej áthúz a mellette álló társára. Sorban mindegyik rendőrnek először világítani kezd a szeme, azután elájul. Telepatikus K.O. sorozat. Miután az utolsó is elterül, az ufó Lulu fölkapja a macskát, átlépdel az ájult rendőrökön és távozik.

A záró képsorok:
Egy pottyantós budit láthatunk egy felhőkarcoló tetején, melyre a kamera távolról közelít. A budi mellett két ufó alakja rajzolódik ki. Mindketten belépnek a budiba, egyikük hóna alatt egy macska. Magukra húzzák az ajtót. A budi az űrrakétákhoz hasonló módon, planetáris gongszóra elstartol. Zurnákat fújnak, amikor a következő képeken a budi elhúz a Fiastyúk, a Göncöl szekér és pár fekete lyuk mellett, majd fölhajt a Tejútra. A jelenetet több vágóképpel megszakítja, melyeken lépcsőn lohol Lulu a felhőkarcoló tetejére. Késve érkezik, a budi épp elstartolt a macskájával.
Most felcsendül Lulu dallama, ezúttal felkavaró szibériai dorongon csendes afrikai daramu dobokkal átitatva, a filmben és a világon először.
Lulu tehetetlenül az öklét rázza, majd zokogni kezd, ahogy mi is.
                                                 VÉGE

2014 Április
1. díj

You may also like