492. szám Széppróza

Falusi idill 

By

A ködben úszó Tisza-parti házacska felől csattanás hallik. Mintha pisztoly dördült volna.
A punnyadásvírussal fertőzött falucska ébredezni kezd. Most bezzeg villámgyorsan megtelik az utca a népekkel. Végre történik valami. Valami, ami mostantól megkülönbözteti, kiemeli őket a többi lusta, álmos falu közül.
A legutóbbi jelentős esemény errefelé akkor volt, amikor néhány éve a Lompos Marinak beszakadt a körme, mert az ura szeretőjének kemény volt a szemgolyója. De ma már erre senki nem emlékszik, talán csak egy asszony, a félszemű Gizi.
Ám most itt van ez a nagyszerű lövöldözés.
Asszonyok gyülekeznek az utcában, kezükben seprű, kapa, fél csirke, ne higgyék a többiek, hogy dologtalanok. Pedig nem kellene ide más, csak szájkosár.
Kicsit később az embereik is lassan szállingózni kezdenek. Előbb húznak még egyet, kettőt, tizennyolcat a dugipálinkából, és már itt is vannak.
Innen is, onnan is sutyorgás hallatszik.
– Botrány, már megint lövöldöznek a Balogéknál – kántálja egy fogatlan vénasszony.
– Nem férnek meg a bőrükben, míg a többi tisztességes ember dolgozik, addig ezek lövöldöznek.
És, mint minden ilyennek, ennek is van valóságalapja. ’45-ben itt húzódott a frontvonal, aztán ezek a ruszkik lövöldöztek. Ebben a pillanatban ki is mondja valaki az igazat:
– Az egyik ukrán harcost Balognak hívták. Nincs ebben semmi különös. Ez a név gyakori Magyarországban. Beszélik, hogy meg is sérült az az agresszív ember.  Agyonlőtték a felszabadítók.
Tehát ott tartottunk, megint lövöldözés van náluk.
– Nyughatatlan egy népség. Szégyen, hogy ilyeneket megtűr a falu – hallatszik innen-onnan.
Az emberek reflexszerűen megragadják borospoharaikat. Keményen megszorítják. Majd, mint a tornaórán, kilép, hajlít, zár. Vissza kettő. És jöhet az újratöltés.
– Valami tenni kell, itt nincs mese – mondogatják a férfiak.
Most aztán megmutatják. Lendületesen elindulnak egy irányba, és már hozzák is a disznót. Négyen vonszolják a szerencsétlent. Ha már ilyen szépen összejöttek, akkor levágják. Mire kijönnek a rendőrök, készen lesz a toros káposzta.
Ünnep a mai nap. Híresek lettek. Gyilkosság történt. Holnap az egész ország róluk fog beszélni.
Turistákkal teli buszok érkeznek majd, fellendül az ipar, a kereskedelem. A helyi lánykák kiállnak az autóút mellé zoknit stoppolni, meg kamionokat. Bőség köszönt rájuk.
Végül mégsem lehet olyan rossz ember ez a Balog, ha felvirágoztatja a falut.
A rendőrök csak nem akarnak megérkezni.
És ekkor megint egy csattanás hallatszik. A hirtelen beállott csend után hangzavar keletkezik.
– Úristen, képes volt egy sebesültbe megint belelőni – szörnyülködik egy asszony.
– Menjünk, talán még meg tudjuk menteni – így egy férfi.
Nekiindul Dózsa népe. Megrohamozzák a házat. Az elsőként odaérők betörik a nyitott ajtót.  Ketten leteperik a gyilkos Balogot.
A harmadik kitépi kezéből a légycsapót.


2013 március
3. díj

You may also like