538. szám Széppróza

Családi stációk

By

Férfi: Mondd, jó volt?
Nő: Osztályozzam? Közepes.
Férfi: Szerinted lehetne valami… hosszabb távú kapcsolat köztünk?
Nő: Ahhoz előbb meg kellene kérni a kezem.
Férfi: Akkor… Akarsz a feleségem lenni?
Nő: Nem bánom, bár kislánykoromban máshogy képzeltem el ezt a pillanatot. „Tükör által homályosan”, tudod. Maradt a „Színről- színre”.
Férfi: Szeretlek.
Nő: Ha még egyetlen egyszer  kimondod ezt a szádon – felejts el.

A kisbaba nyugtalan a gyermekágyban. Testvére gerincén felfut a hideg. Azt gondolja, talán megfázott. Hiszen akkor láza lenne, vagy legalább hőemelkedése. Az apa mélyen alszik, horkol, néha kihagy a lélegzete. A francba küldött minden orvost. Az anya szíve egyre lassabban ver, süllyed a vér oxigénszintje. Nincs helye szentimentalizmusnak, ma éjjel ezt a szobát is kinézte a Halál egyik végrehajtója. Reggel vége. 33 volt. Egyenes út a Mennyek országába.
Nagymama ideges. Képes lenne ölni. Dehogy magát. Azt rég megtehette volna. A vejét. A veje is ideges. Szintén ölne. Nem nagy kunszt kitalálni, kit. Az anyósát. A gyermekek most azt képzelik, visszamásznak anyjuk hasába. Idővel ráébrednek, kénytelenek beérni a világ köldökzsinórjával.
Apa torkából megállíthatatlanul bugyog fel a vér. Tengernyinek tűnik. Belekapaszkodna valami rácsba, ha volna, jobb híján görcsösen kap egy orvostanhallgató köpenye felé. Ezek után könnyen lehet, hogy átjelentkezik angol szakra. A konyhában ülünk. Kicsöng a telefon. Újra lecsapott a szakadt leplű árny. Látni szeretném, ahogy kitolják a kórteremből. Látni a takarítókat, a nővéreket, a szobatársakat, a doktorok fásultságát. Vörös, vörös, vörös minden, biztosan, akár a rosszul elsült bikaviadalokon. Ez jutott eszembe, ártatlan vagyok.
Mama nemsoká követi. Kínkeservesebb halállal. Pedig jó asszony volt. A jó emberek többsége kínkeserves halállal hal. Morfiuma mit sem ért a legvégén. Csak az utolsó levegővételre várt. A fájdalom jelez. De mama akkor is jóságos volt. Érthetetlen a távozása. Meghibásodtak a jelfogók.
M. fut át az életen. A Nővérem. Ő szintén nagyon jó asszony. Fura így kimondani, de hogyha az, akkor az. Gyönyörű gyermekei vannak, okos, gondoskodó és szép. Istenem, bár sokáig ne változna ez a zsánerkép. Kell lennie boldog embereknek is ebben a neurózisokkal terhelt családi krónikában.
A kisebbik testvér naplopó lett. Azaz költőnek mondják, azonban tisztában van vele, hogy ez a két szó igenis egymás szinonimái s ezért megkövezik (amit élvezni fog), mert gyáva – ezért feltűnést kelt. Írt egy kötetet. Vagy kettőt. A másodikra érthető módon enyészet vár.
A testvér szíve egyre lassabban ver. Elfüggönyözve fekszik a reménytelenség sötétjében.     Hallja, amint kint sírnak. Békés. Helyette sírnak, felszabadítják. Aztán imádkoznak érte. Sokan és őszintén és pihenés nélkül.
Emelkednek az életfunkció-javulást kijelző görbék. Mindenhonnan özönlenek az orvosok. Lehetetlen. Csalás. Ilyen nincs. Persze, nálunk valóban. Istennél ellenben semmi sem lehetetlen annak, aki hisz. Pont.

2015 január, 2. díj

You may also like