679. szám Széppróza

Hiszek benned!

By

Kedvenc Apukámnak

Ezt egy szívemhez közelálló kislány írta az apukájának. Vagy talán én, helyette?

Megbeszéltük, hogy találkozunk. Ennek ellenére már látom is, hogy közeledik. Régi ismeretség a miénk. Szinte együtt nőttünk fel, bár jóval idősebb nálam. Mindig így van ez. Ő az apám. Mondják, hogy hasonlítunk egymáshoz. Meglehet. Az ő eszét örököltem. Egy hullám­hossz, meg ilyesmik. Szólni sem kell, és már tudjuk egymást folytatni. Akkor most egy példa rá. Még ide sem ért, de már tudom, mi lesz.
– Szia, apa – mondom fagyosan –, mert elfelejtette a Mikulást.
– Szia, Laci lepi – sóhajtja ő enerváltan.
A Laci lepi onnan van, hogy kicsi koromban meséket írt nekem. Volt egy kedvencem, amelyik egy Laci nevű pillangóról szólt. Akkor megkértem, hogy legyek én a Laci lepke, és azóta neki Laci lepi vagyok. Szóval, megérkezett. Akkor most vissza a forgatókönyvhöz. Szinte szorul szóra úgy történik minden, ahogy mondtam.
– Apucikám! – és fagyosan a nyakába ugrom. Az ezredik puszinál veszek egy kis levegőt.
– Kicsikém – így ő, és majdnem kettétör.
Hát nem megmondtam? Minden úgy történt, ahogy akartuk. Elengedjük egymást. Lopva nézem az arcát. Mintha szürkébb lenne, mint legutóbb. De ő ugye soha nem hal meg?
– Apuci, mi van a Mikulással? – említem meg neki.
– Sztornó – mondja határozottan.
– Hogyhogy?
A szemében megpillantom azt az imádott szivárványt. Ilyenkor jön a sziporka.
– Sajnálom, kicsikém, de nagyon úgy néz ki, hogy nem létezik a Mikulás – mondja, és máris folytatja: – Tudod, ezt addig nem mondhattam, míg nem lettél katonaérett. Megértően bólintok. Eddig még tényleg nem voltam katona.
– Tudd meg a másik igazságot: Miklós bá’ dialízisen van. Úgy esett, hogy idén már kevesen hittek benne, és ezért megette a nyakán maradt szaloncukrokat. Ezért nem tudott jönni. A rénszarvasok pedig úgy döntöttek, hogy vadas lesz belőlük. És a szánkó is.
– Na, jó, ezt most elhiszem, de csak a kedvéért. Tisztán emlékszem, hogy amikor a bátyám ötéves-forma lehetett, Miklós-napon hazajött az oviból. Valamit keresgélt, majd apához fordult.
– Apuci – gügyögte sírásra görbülő szájjal –, az oviban mindenkinél járt a Mikulás, nálunk miért nem? Lehet, hogy rossz voltam? – szipogta bánatosan. Apuci, aki akkoriban még rutintalan szülő volt, rádöbbent, hogy elszúrt valamit. Az ölébe ültette a kiskrapekot, megsimogatta, és komolyan magyarázni kezdett neki:
– Tudod, fiam, a Mikulás bácsi nagyon öreg, és már csak nehezen bírja a strapát. Így aztán az ábécé elején levők tegnap kapták meg az ajándékot. A többieknek meg ma fogja hozni. A bátyó ezt el is hitte. A kis butus. Én akkortájt még nem voltam abban a helyzetben, hogy beleszóljak. Hat év van köztünk, így aztán én még csak az anyu pocijában doromboltam.
– Apuci – térek a lényeges kérdésre –, írtam a Jézuskának.
– Rendes tőled. És? – kérdezi.
– Odaadnám neked a levelet – mondom.
– Nekem, miért? – néz rám mosolyogva. – Küldd el e-mailben.
– Nem tudom a címét – védekezem.
– Nézd meg a szaknévsorban!
– És hol keressem?
– Mondjuk, a DHL-nél – feleli halál komolyan.
Majd megenyhül, és mosolyogva folytatja:
– Kicsikém, diktálom a címet: mennyorszag.iktato@gmail.com
– Tudom, hogy van ilyen cím, és mindig jön majd válasz. Ő elintézi.
Elküldtem a kívánságlistát. A válasz csak ennyi:
– Voltál már katona?

You may also like