Fedél Nélkül Könyvek

Elmúlásunk hamutartója

By

A Fedél Nélkül alkotóinak antológiája

(1993-2018)

A Fedél Nélkül utcalap 25. születésnapján megjelent antológia a lap negyed századának legjelentősebb alkotóit igyekszik bemutatni néhány alkotásuk segítségével. Versek, novellák, képek, félszáz alkotó, több száz munkája.

Előszó:

Értéket teremtünk

Ez a könyv művészeti alkotás. Nem szociális projekt eredménye. Azért kerül a könyvespolcokra, mert a benne rejlő érték megkívánja, hogy oda kerüljön. Írhatnám, senkit sem érdekel, milyen körülmények közt született egy-egy munka, senkit sem érdekel, milyen sors jutott alkotójának, mert külön-külön, önmagukban hordozzák jelentőségüket. És leírom.

Ez a könyv kordokumentum. A Fedél Nélkül utcalap eddigi élete éppen az ezredforduló körüli éveket öleli fel. Azt az időszakot, amikor Magyarország társadalmi-politikai berendezkedését újrafogalmaztuk, olyan időszakot, melyben a körülöttünk lévő világ is minden eddiginél gyorsabb változásokon esik át, melyben ténylegesen elkezdődött a XXI. század. Akkor születtek e munkák, amikor igen nehezen találunk nyugalmat, viszonyítási pontokat, aggódva figyeljük, hogyan folynak el a határok jó és rossz között, hogyan tévelyegnek milliók a valós szükségletek és a média által gerjesztett őrült vágyak közti útvesztőben. Nagyon jó érzés, hogy ezeket az alkotásokat olvasva, mégis milyen könnyűnek tetszik jó és rossz, igaz és hamis elválasztása.

Ez a könyv társadalomkritika. Persze, minden művészeti alkotás az. Ha szabad, ez itt kritika legalulról. A rendszerváltozás utáni időszak a hajléktalanság magyarországi (újkori) megjelenésének időszaka is egyben. Magam is éppen 1993 óta dolgozom hajléktalan emberekkel, túl sok életút, túl sok közigazgatási ügy zajlott a szemem előtt ahhoz, hogy eltagadhassam a nyilvánvalót: a társadalmi akarat a hajléktalanság problémájával való szembenézésre és a problémára kínált megoldási javaslatok épp olyan hitelesek és sikeresek, mint maga a rendszerváltás. Aki segítségre szorult valaha, megtapasztalhatta, milyen lazán is szőtték a mi szociális hálónkat, milyen előítéletek, prekoncepciók befolyásolják ügyeink haladását. Szerzőink sincsenek ezzel másképp. A szebb jövő egyik záloga, hogy ilyen éles szemmel, ilyen pontosan képesek megmutatni, mi az, ami nem jó, megfogalmazni vállalhatatlan helyzeteket, fenntarthatatlan állapotokat. Bizony, alulról is lehet irányt mutatni.

Ez a könyv szórakoztató olvasmány. Aki forgatja sírni és nevetni fog, röviden: élni. Annyi szellem, annyi humor, annyi irónia lelhető fel a több száz oldalon, hogy kérdés sem lehet, szórakoztatni akar. Ne tessék megijedni a humor tárgyát képező téma súlyosságától, esetleges gyomorforgató mivoltától. E szövegek segítenek megtanulni, kerüljön akár a legfájóbb probléma a szemünk elé, muszáj képesnek lennünk rá, hogy lássuk annak fonák oldalát is, hogy kinevessük magunkat is, ha kell. És kell.

Ez a könyv emlékmű. Emléket állít egy ízig-vérig civil, huszonöt éve működő kezdeményezésnek, melynek a harmadfél évtizedben több ezer otthon nélkül élő ember köszönhette napi bevételét, méltóságát, önbecsülését. A Fedél Nélkül köré az eltelt évek során komoly alkotógárda szerveződött, mely csupán anyagi lehetőségeit, kapcsolati hálóját tekintve nem tudja felvenni a versenyt a mainstreammel. Emléket kívánunk állítani halottainknak is, hiszen olyan szerzők egész sorával találkozhatunk beljebb, akik már nincsenek köztünk, de munkáik haláluk után is érvényesek, képesek arra, hogy eligazítsanak az élet dolgaiban.

Ez a könyv egy best of Fedél Nélkül. Nem titkolt célunk volt, hogy az utcalapban eddig megjelent alkotások legjobbjait gyűjtsük egybe. A publikáló szerzők nem mindannyian élnek fedél nélkül, ahogy a lapunk körül működő programokban sem kívánjuk különválasztani egymástól a hajléktalan és a nem hajléktalan embereket. Az alkotók megkülönböztetésére épp elegendő mondanivalójuk és művésznevük.

Ez a könyv csapatmunka eredménye. Több tucat otthontalan alkotó, több ezer otthontalan lapterjesztő, több tucat művész, támogató, jóérzésű szimpatizáns, egy értékeit felvállaló civil szervezet és a jó cél érdekében fáradtságot nem ismerő emberek közös és kitartó munkájára volt szükség eddigi munkánkhoz. A köszönetnyilvánítások sora nem lehet teljes, már csak azért sem, mert huszonöt év nagyon hosszú idő.

Nagyon köszönjük Fridrich Piroskának és Fekete Andrásnak a kötetbe kerülő szövegek kiválasztásában nyújtott – nem mellesleg évtizedes – segítséget. Köszönjük Csiki Virágnak és Mánfai Melindának az előválogatásban végzett munkát, köszönjük Beviz Erzsébetnek a szövegek ellenőrzését, Primuszné Sára Rékának és Primusz F. Péternek a kötet tervezését és nyomdai előkészítését, és Wunderlich Péternek a nyomdakeresésben nyújtott segítséget. Külön köszönet, hogy mindezt minden szereplő térítésmentesen végezte. Demonstrálva, hogy nem kellenek milliók ahhoz, hogy értéket teremtsünk.

Kepe Róbert

Kiadó: Menhely Alapítvány

Oldalszám: 314

Megjelenés: 2018.

Méret: 148 mm x 210 mm

Kötés: Kartonborított, ragasztott

ISBN: 978-615-80999-0-5

Sorozat: Fedél Nélkül könyvek 4. ISSN 2631-1879

Ajánlott fogyasztói ára: 3000 Ft

A kötet kapható a Fedél Nélkül Szerkesztőségében és az utcalap terjesztőinél, valamint az Írók Boltjában.

A kötet megjelenését támogatta: Dénes András (1952-2015) és a Fedél Nélkül utcalap.

You may also like