399. szám Beszámoló

Kálvária téri bál

By

Minap a Kálvária téren bálon vettem részt, ahol több, öönkéntesekkel dolgozó civil szervezet vett részt, hogy akiket érdekel, azoknak bemutassák, mi az ő szervezetük lényege, mivel foglalkoznak.  A Város Mindenki csoport, a Fedél Nélkül, a Menhely Alapítvány s még sorolhatnám a sok szervezetett, akik részt vettek benne. Én a Város Mindenkié s a Fedél Nélkül képviseletében, mint hajléktalan ember voltam ott.
Volt nálunk totó kitöltés, aminek a címe az volt: Ki mit tud a hajléktalanságról. Érdekes volt, mert közel 200 ember töltötte ki s sokan ugyanazokat a válaszokat jelölték be s nagyon sok esetben ugyanazokkal a hibákkal. Mikor kiértékeltük s elmondtuk a hibákat, igen megdöbbentek, hogy pl.:a hajléktalan emberek több mint 45% dolgozik s kevesebb, mint 40% iszik. Bár volt olyan kérdés, amivel minket is megleptek, mert az egyik személy azt kérdezte, mikor iszik a hajléktalan télen vagy nyáron, mivel nem mindegy. Beláttuk, hogy ebben igaza van, de a kérdést úgy értelmezze, hogy általában hányan isznak közülük.
Élő könyvtárunk is volt, amiben hajléktalan embereket lehettet kikölcsönözni ahol ők mondták el a saját történetüket. Meglepő volt, hogy ettől a lehetőségtől az emberek idegenkedtek s nem kért senki, míg viszont a Kerekpokróc Beszélgetésen, ami (voltaképpen ugyan az volt, mint a könyvtár csak ott egyszerre több érintett volt) azon sok ember vett részt s hallgatta a hajléktalan emberek történetét.
A bálon sok kisgyerek is részt vett, nekik volt gyerek pokróc,  ahol önkéntesek játszottak velük. Volt egy úgy nevezett szívességek boltja is ahol szívességekért lehetett megkapni dolgokat, amit előtte más emberek adományoztak. Pl.:a gyerekek rajzoltak énekeltek verset mondtak, s cserébe bármit vihettek. Volt egy kislány, aki kinézet egy nagyon szép képtartót, amit egy szép énekért (Anyám édes anyám elfeslett a csizmám) cserébe meg is kapott s boldogan vitte oda anyukájának, hogy ezt neked énekeltem.
A felnőttek recepteket írtak s válogathattak a sok lábos, cipő, ruhanemű között. Volt, aki a rendezvény végén, segített összepakolni s ezért választhatott ajándékot. De volt ott nagyon sok zenész, akik játszottak a saját hangszerükön.
Lenyűgöző volt a színpompás kavalkáld s jó volt látni, hogy a sok különbőzö társadalmú ember milyen egyetértésben s békében mulat együtt!
Nagyon nagy élmény volt számomra s köszönöm, hogy ott lehettem s részes lehettem-e  jó mulatságon.

You may also like