423. szám Beszámoló

Demonstráció

By

A Város Mindenkié Csoport 2010.09.21-én a Belügyminisztérium (B.M.) előtt tüntetett az ellen a törvénymódosítás ellen, ami lehetővé tenné, hogy kitiltsák a közterületről a hajléktalan embereket.
Jó magam is a Csoport tagja vagyok, s immár 12 éve fedélnélküli így duplán, sőt mint magyar állampolgár, triplán érintett. S mint magyar állampolgárnak, mint minden embernek jogom van közterületen tartózkodni. Így természetesen részt vettem a demonstráción. A Csoport karton dobozból készített házakat, melyre előbb a demonstrációhoz csatlakozó önkéntesek feküdtek le, amíg elhangzott a petíció, s hogy miért is gyűlt össze az a több mint száz ember a B.M. előtt. Aztán a házakat fölállították s mögé álltak, mert a házakon különböző feliratok voltak: Szociális bérlakás, stb… Közben a tömeg skandált:  Lakhatáshoz való jogot! Lakhatást ne zaklatást!
A petíciót a helyettes államtitkár vette át. (Én megkérdeztem volna tőle, hogy akinek az van a lakcímkártyáján: „lakcím nélküli”, akiket gyakorlatilag az otthonukból tilthatná ki a rendelet, ők mit tegyenek?) Bár az államtitkár úrnak volt egy érdekes s egyben felháborító mondata: „El kell tüntetni az utcáról a roncsautókat.” Úgyhogy úgy tűnik mi már nem emberek vagyunk, hanem roncsok   
A demonstráció jól sikerült,  az emberek fegyelmezettek voltak, nem rongáltak-kiabáltak s nem is szemeteltek. (Pedig sok fedélnélküli társam volt jelen.) Ezzel is bebizonyosodott, hogy az éremnek két oldala van s nem csak fej.
Köszönetemet szeretném kifejezni a kivezényelt Rendőröknek, akik  tisztességesen s készségesen segítették a demonstrációt, hogy ne legyen fennakadás a közlekedésben.
Talán egy picit Ők is meglepődtek, hogy a fedélnélküli emberek milyen békésen tüntetnek a civilekkel.
Köszönöm, hogy én is részese lehettem s lehetek A Város Mindenkié Csoportnak.

You may also like