643. szám Széppróza

Skizo

By

Egy, kettő, három, négy, fordulás balra, és egy kettő, megint balra, és egy, kettő, három és négy, még egyszer balra, egy, kettő, és már megjöttem. Ma így csinálom, de holnap fordítva járom körbe a szobámat, hogy a cipőmnek mindkét oldala egyformán kopjon. Különben Picsu vagyok.
Az ablakon rács. Jó erős rács. Azért tették rá, mert én vigyázok a külvilágra, de azért biztos, ami biztos, körbe is kerítették. Így néha szundikálhatok is. Az ajtó is zárva, mert ha erre akarna szökni a külvilág, nem fog tudni.
Nyugis állás. Félkomfortos munkásszálló, a rezsi szinte semmi, napi étkezés biztosítva, amolyan cafeteriarendszerben, téli-nyári munkaruha, kötetlen munkaidő. Kihúzom a nyugdíjig, de lehet, hogy rá is dolgozom. Szükség van rám, és megbíznak bennem. Megtaláltam a helyem. Nem volt könnyű, de kapcsolatok kérdése az egész. Falubeli srác járta ki nekem a helyet. Bíró. Ő azt mondta, hogy megöltem, és meg is ettem. De ez nem igaz, csak kibeleztem, mert kincset kerestem a hasában. Édesanyám mondta, aki soha nem hazudott, hogy lenyelte.
Az egész úgy kezdődött, hogy dombok ölelte kis falu volt a mienk, és huzatos. Ezért aztán anya mondta: „Nézd, fiam, az összes gyerek sapkában van, és neked is mindig kell viselned, mert megfújja a szél a fejedet és hülye leszel”. Anyának mindig igaza volt, és milyen jó, hogy hallgattam rá. Egyszer felmásztam a galambokhoz a dúcra, és leestem, pont a fejemre, de szerencsére volt rajtam sapka, így aztán nem is fázott meg a fejem. Sok tél és nyár telt el azóta. Iskolába nem kellett járnom, mert úgy mondták, nehéz a fejem. Persze a sok tudománynak súlya volt, meg hát a sapka is nyomott valamit. De ezzel én soha nem törődtem. Nem is lett volna időm rá. Segítettem a ház körül, amit tudtam.
Mindig szedtem virágot a teheneknek, mert lányok voltak. Esténként megmosdattam a disznókat, nehogy piszkosan feküdjenek le. A galambdúcot is letettem a földre, mert rossz lett volna, ha a szegény madarak is úgy járnának, mint én régebben. Volt elég munka a ház körül. Ha a kutyust elengedtem, mindig kiszedtem egy-egy zöldséget is a földből, és ők is velünk jöttek sétálni. Egyszerre sokfele nem bírok figyelni, de majdcsak sorra kerül mindegyik. Mikor nem kellett dolgoznom, kifeküdtem a rétre és bámultam a felhőket. Egyszer láttam egy döglött sast is a levegőben. Már nem mozgott, csak a szél sodorta erre-arra. Aztán lezuhant szegényke.
Máskor meg lementem a patakra halat fogni. Ezt sajnos csak nyáron lehet, mert azt mondták a falubeli srácok, hogy görögdinnyére jön a hal igazán. Ki is cipeltem vagy öt nagy dinnyét, és bedobtam a vízbe. És csak vártam, és vártam, hogy majd kijönnek pisilni, de nem jöttek. Pedig anya mindig mondta, mikor fürödtem, hogy nem illik a vízbe pisilni, de ezek a halak neveletlenek voltak.
Mikor este fáradtan ágyba zuhantam, anya mindig mesélt nekem. Volt egy meséskönyv, amit kívülről tudtam. Muszáj volt, mert az olvasás még nem nagyon fért a fejembe.

Hogy új munkahelyre kerültem, ezt is egy mesének köszönhettem. Szegények voltunk és sokat dolgoztunk anyával, de csak nem lett sok pénzünk. Egyszer aztán megláttam a szomszéd elkóborolt kiskakasát. Rögtön eszembe jutott a gyémánt félkrajcár. Hát, gondoltam, megnézem közelebbről a dolgot. Kitekertem a kakas nyakát és keresni kezdtem a gyémántot, de akkor megérkezett a szomszéd. Tudtam, hogy baj lesz, de segített a Bíró.
Most egy kicsit abbahagyom az emlékezést, mert nyílik a lakosztályom ajtaja és sétálni kell menni. A folyosón szembetalálkozom a jótevőmmel, Bíró főorvos úrral. Tanácstalanul nézeget jobbra-balra, meg mindenfele, de amikor meglát, hozzám lép és a fülembe súgja:
– Te, Picsu, nem láttad valahol a sapkámat?

2019. január, első díj

You may also like