671. szám Széppróza

Korona helyzetkép a világ utcalapjainál

By

Szolidaritás. Ez a szó alapfogalommá vált az utcalapok életében az elmúlt hetekben. A vírus miatt érthetően bevezetett korlátozó intézkedések és a kijárási tilalom az utcán dolgozó lapárusok megélhetését alapvetően lehetetleníti el. Körbenéztünk, hogy a világ más utcalapjai milyen nehézségekkel küzdenek most, és hogyan próbálnak rá hatékony választ adni, cselekvő szolidaritásra ösztönözni saját hazájuk szerencsésebb tagjait az otthontalan lapárusokkal szemben.

Minden utcalap, ha a „békeidőkben” tett is lépéseket a digitális megjelenés irányába, alapvetően épít a lapárus és vásárlója találkozására. Ez pótolhatatlan ugyanis, a szerkesztőség kollégái és segítségei nem tudnak pótolni Téged. A lapárus számára ugyanis Te, visszatérő Olvasónk, nem pénztárca vagy, hanem kedves ismerős, adományozó, barát, szép mosoly, beszélgető társ. A viszony törzs­vásárló és lapárus közt partneri, amibe így teljesen belefér, ha néha esetleg Te panaszkodsz kedvenc terjesztődnek, hogy pl. sok a munka vagy hogy állandóan rohansz. És ez így van jól. Tudod-e, mindig mennyire örömmel meséli lapárusod nekünk a szerkesztőségben, hogy hiányoltad őt, amikor nem volt a helyén? Őrizd meg hát jó szokásod és hi­á­­nyoz­zanak ezek a találkozások!

Jusson eszedbe most is, vajon a vírus idején mi lehet Vele?

A járvány terjedésének időszakában minden ország minden utcalapjának fel lett adva a lecke rendesen: hogyan ne szűnjön meg a kapcsolat lapárus, olvasó és szerkesztőség között. A kapcsolat ugyanis a lapárus számára egyben életének, jövedelmének és lakhatásának feltétele is.

Márciusban a korlátozó intézkedések minden utcalapot az online megjelenés felé mozdítottak, nagyon gyors reakciókra volt szükség, egyik napról a másikra kellett cselekedni. Sok utcalap a szolidaritási kampány szót használja, akárcsak a Fedél Nélkül, és a lapot pdf-ben, weboldalról letölthetően vagy éppen applikáción keresztül megrendelhetően, de adományért cserébe ajánlják nagy erőkkel az Olvasónak. A nagy múltú, egyesült-királyságbeli Big Issue az online lapeladás mellett ugyanakkor a fizikai példányok elérését is sikerrel bonyolítja a többszáz bolttal bíró Sainsbury’s élelmiszerüzletei­ben és a McColl’s nevű újságárusító hálózat boltjaiban, de a kisebb, nürnbergi utcalap is sikeresen állapodott meg egy még nyitva tartó könyvesbolttal.

Nagyon fontossá vált most egy elkötelezett lapvásárlói réteg kiépítése is, hiszen a „korona helyzet” akár még hónapokig is kitarthat. Ez minden országban máshol tart, most mindannyian tapasztalatot szerzünk ebben is. Ami inkább kivételes: a 10 milliós Görögország Shedia nevű utcalapja pl. egyetlen facebook bejegyzéssel elért négyszázezer embert és egy nap alatt ezer előfizetőt. (Segítesz versenyezni velük? 🙂 A legtöbben azonban új helyzetnek élik meg az online térbe szorulást, videókampányokat, facebook felhívásokat tesznek közzé az Olvasó elérésére. Az utalásoknál minden lap lehetővé teszi, hogy konkrét terjesztő is lehessen a kedvezményezett. Ha esetleg csökkentett is a nyitvatartás a szerkesztőségekben, a munka a háttérben mindenhol nőtt, de egyúttal tapasztalják gyümölcsét is, hogy a társadalmi szolidaritásban lehet bízni, a pénzadományok gyűlnek, ezzel hitelesen bátoríthatják a lapárusokat, hogy van fény az alagút végén.

Apropó bátorítás: a lapárusokkal való kapcsolattartás egyre beszűkültebb, így ott is új utak épülnek. A kapcsolattartás fontos az anyagi, de a lelki támogatás miatt is. Telefonon, de zárt facebook csoportban, messengeren próbálnak kapcsolatot tartani. A Fedél Nélkül a maga 120 terjesztőjével heti 5 délelőtt – amíg lehet – személyesen, illetve telefonon próbál kapcsolatot tartani, de van többszáz fővel dolgozó utcalap is, mely még keresi, hogyan érhetné el kollégáit hatékonyan. Közben Ausztráliában a kéthetente megrendezett terjesztői reggeli helyett most kedves videóüzenetekben nyújtanak lelki támogatást a szerkesztők az árusoknak.

Az anyagi támogatás elsősorban a lapot vásárlóktól jön, ezt az utcalapok jellemzően ketté bontják – a konkrét lap­árusnak szóló utalást nem számítva –, és egyik része a szerkesztőség segítői munkájára fordítódik, míg a másik fele a terjesztők segélyalapjába megy. Az online elérhető lapot jellemzően adományért lehet olvasni, ami a külföldi utcalapok működésében új elem, hiszen eddig a fizikai példány az Olvasó számára szabott áras volt majdnem mindenütt. A Fedél Nélkül gyakorlata szinte példátlan, tudniillik nálunk a lapért az Olvasó eddig is belátása és aktuális pénztárcája szerinti összeget adományozott árusának.

Nem is gondolnánk, de sok utcalap küzd nyelvi korlátokkal is, hiszen a közép-kelet-európai térségen kívül elég sok helyen a lapárusok alternatív munkalehetőségét inkább a bevándorlók, semmint az ország saját állampolgárai űzik – bár ők sincsenek kevesen. A legszélsőségesebb példa a finn főváros, Helsinki utcalapja, az Iso Numero, ahol sok román és bolgár terjesztő van, akiknek 95%-a a járvány miatt inkább hazatért saját országába, talán a mélyszegénységbe vissza vagy egy hajléktalanszállóra. A nyelvi korlátok miatt jellemzően ugyanis kizáródnak az elvileg igénybe vehető szolgáltatásokból is…

A Fedél Nélkül március 19-én szintén Olvasói szolidaritás a Fedél Nélkül lapárusaiért címmel indított kampányt a legelesettebbekért, akik egyben a legtöbbet tették azért, hogy napról napra és lapról lapra megszerzett bizalmatokkal egzisztenciájukat biztosabb alapokra helyezzék. Így most a Fedél Nélkül lapárusok kiküzdött szobabérletei, munkásszállói szobái, albérletei kerültek veszélybe.

You may also like