352. szám Széppróza

Alázók és alázottak

By
Vannak emberek, akiknek örömet okoz, ha megalázhatják társaikat. Persze, nem azokat, akik közel állnak hozzájuk (ha ezeknél az embereknél létezik olyan, hogy valakit igazán szeretnek), mert nekik mondják el ügyes-bajos gondjaikat. Azok lelkivilágába taposnak bele, akikkel ugyan egy társaságban forognak, de alacsonyabb rendűnek tartják őket, mert ugye a megalázó a kiskirály, vagy a kiskirálylány, mert ők már biztos nagyon sok dolgot megéltek, és joguk van másokat bántani.
De ugyanolyanok vagyunk. Ember vagy te, és ember az is, akit a kis csúszómászóknál is jobban gyűlölsz, és lenéző pillantást vetsz rájuk. Valami szörnyű érzés kap el, ha azt látom, hogy valaki úgy néz a másikra, valamivel kevesebb lenne. Valamivel talán kevesebb, de valamivel biztosan több.  Ezek a lenézett emberek általában érzelmileg sokkal többet tudnak nyújtani, mint azok, akik lenézik őket. De bezárkóznak. Nem szólnak vissza, nem törnek ki, csak csücsülnek a csigaházukban, hogy majd békén hagyják őket.
Igen, de újra és újra piszkálják, és bántják őket, mert azt látják, hogy lehet, mert hagyják magukat. Arra pedig nem gondolnak, hogy milyen kárt okozhatnak a másikban. Hatással van ez arra az életre is, amikor nagy, kifejlett felnőtt egyedek lesznek.
Elgondolkodtál már azon, hogy olyan más, mint te?
Nem olyan pénzes, nem olyan sznob, nem jár olyan márkás ruhákban? De ezért miért lenne kevesebb? Ha meg nem olyan sznob, akkor arra nyugodtan legyen büszke! Kint van a segge a farmerjából? A tied nincs? Mindenki megbocsátóbb magával szemben, másokkal. Te is. Én is. Talán a lenéző, azaz a megalázó fél sem tudja, hogy miért nem kedveli a másikat, csak felcímkézi “lúzer” névvel. Már aki tudja, a címkézők közül, hogy mi a szó jelentése.
Úgy gondolom, hogy az embert elsősorban a belső értékei alapján lehet helyesen megítélni. Nem értem, mi visz rá valakit arra, hogy beletaposson egy társa lelkivilágába, mert még a megalázó fél is kerülhet alulra.
“Egyszer fent, egyszer lent” – tartja a mondás.

You may also like