773. szám Széppróza

Üvölts, mint az állat!

Szerző:

Fák, virágok, madarak. És persze csend, nyugalom, napfény. Csupán ennyi kell és nem több, a szerény, halk szavú Bonyhády Botondnak a híres pszichiáternek, akit világszerte ismernek, elismernek, köszönhetően az „Üvölts mint az állat!” módszerének. A terapeuta immár Cannes-ban él, tengerre néző luxusvillájában.

Hatvanötödik tanulmánykötete Szakadjon szét a hangszálad címmel a héten jelent meg a leghíresebb francia kiadónál az OpusFrance-nál. A könyvet óriási érdeklődés kíséri, olyannyira, hogy már az összes példányt elkapkodták.

Bonyhády bámulatos karrierjét elsősorban a véletleneknek köszönheti. A hatvanas évek közepén mezőgazdasági üzletkötőként próbált Afrikában értékesíteni málnát, de az egész kontinensen nem talált érdeklődőket, így az időt orvvadászok társaságában töltötte. Két évig maga is részt vett az állatok legyilkolásában és megkínzásában. Ott figyelte meg, hogy a meggyötört vadállatok ordítva sokkal könnyebben viselik el a lelki és fizikai bántalmazást, például az orrszarvú kiüvölti magából a fájdalmat. Később ugyanezt tapasztalta a humán területen, mikor az expedícióban részt vevő, ám dolgozni nem akaró helybélieket saját kezűleg korbácsolta meg.

Az afrikai tapasztalatokat Európába visszatérve is kamatoztatta. Élettársát odaadó figyelmességgel négy éven keresztül láncra verve őrizte egy kispesti ház pincéjében, gyakran ütlegelte. Néhány évvel később Bonyhády nemcsak a mezőgazdaságba unt bele, hanem asszonyába is, akit ezért nagylelkűen kiengedett a pincéből, egyúttal szakított is vele, majd szinte azonnal pszichológiát kezdett tanulni. Tanárai felfigyeltek éles eszére, mély empatikus képességére. Szédítő karrierje ekkor indult, és a kétezres évek Magyarországán teljesedett ki.

Korábban Bonyhády soha annyi frusztrált, kiábrándult, beteg lelkű emberrel nem találkozott, mint akkor. A rendelője megtelt kegyetlen, rosszindulatú, irigy páciensekkel, akik folyamatosan panaszkodtak, reménytelennek látták a jövőt, szidták az új kor lovagjait, akik még a levegőt is elszívják mások elől. Okkal persze.

És ekkor Bonyhády azt tanácsolta, üvöltsenek bátran, ne féljenek a pokoli hangoktól. Legyenek büszkék a bennük feszülő irgalmatlan energiára, dühre, indulatra! Vállalják fel, hogy elegük van mindenből, és ezt kiáltsák világgá. Csoportokat szervezett, és velük együtt üvöltözött. Többnyire a budai hegyekben voltak kiabáló körei, de a súlyosabb esetekkel a Bakonyban ordított.

A módszer bevált, a betegek jobban lettek, egyesek meg is gyógyultak, elsősorban azok, akik az üvöltözés után kivándoroltak. Aztán megalakult a Bonyhády Intézet is, ahol diplomás üvöltésterapeutákat képeztek. 

Manapság azonban már képzettség nélkül is ordítozhat bárki, bárhol, bárkivel. Ezért ilyen hangosak manapság a hétköznapok.

Csak Bonyhády csendes, nem szereti a hangoskodást, szinte mindig a teraszon ül. Olyankor még pisszenéssel sem szabad zavarni, mert akkor üvölt. Nézi az azúrkék vizet, szívja a sós levegőt, a feje felett sirályok repkednek, és közben az emberi lélek bonyolult, ám mégiscsak gyönyörű működésén elmélkedik. A Ne kussolj, ordíts! című könyve tavasszal jelenik meg.

Megjelent a szerző Befalazott csőgörény című kötetében. Keresse terjesztőinknél vagy szerkesztőségünkben!

Kapcsolódó írások