773. szám Fedél Nélkül Klub Beszámoló

Fej vagy írás?

Szerző:

(szubjektív beszámoló, Fedél Nélkül Klub, 2024. február)

A Pénzmúzeumban tett látogatásunk során számos bizonyítékát láthattuk annak, hogy mindenkori fizetőeszköz értékmérő szerepe olyan fundamentum, melyre az elmúlt korok nagy elődei értékteremtő tevékenységükkel húzhattak fel falakat és tetőszerkezetet: az emberi civilizáció felbecsülhetetlen felépítményét. Talán ilyen minőségében érdemes látni a számtalan formában megjelenő valutát, mely milliárdnyi apró vérlemezkeként csörgedezik a globális gazdasági vérkeringés vénáiban.

Ennek a voltaképp felfoghatatlan hálózatnak a kialakulását, fejlődését és működését ismerhettük meg a kiállítás tematikus terein végighaladva, megannyi numizmatikai különlegességgel, antikvitással, és interaktív szegmenssel megfűszerezve, melyeket sokszor játékos formában prezentált feladatok tettek élményszerűvé. A változatos kihívásokon és feladványokon keresztül választ kaphattunk olyan kérdésekre is, melyeket szerencsére fel sem kell tennünk, hisz egy megbízható és stabil pénznem birtokában nem szükséges például azon törnünk a fejünket, hogy hány doboz szénsavas üdítőitalért cserébe kaphatunk egy szalámis-pepperónis pizzát.

A másfél órás látogatás alatt végső soron arra voltunk kíváncsiak, hogy a „láthatatlan biztonságot” nyújtó bankszektor Atlaszként támasztja-e alá az aranyglóbuszt, vagy pedig a bolygó tetején kézen állva igyekszik az egyre gyorsabban változó világban megtartani az egyensúlyát. Egyértelmű válasz természetesen nincs, a konzekvenciákat viszont mindenki szabadon levonhatta. Túránk végén tehát a nyakba akasztható kulcstartó és a saját fényképes bankjegy mellett néhány értékes tanulsággal gazdagodva távoztunk az épületből. 

Takács Norman

Kapcsolódó írások