A Mi Kis Családunk

Dvorcsák Gábor (1955-2020)

Szerző:

szerző  2020-ig

Fedél Nélkül 2020. március 05. 669. szám

Irodalommal már gyermekkoromban találkoztam, szinte első emlékeim között van, hogy Szabó Árpád Trójai háborúját olvasom. Később főleg sci-fin, illetve Rejtő Jenőn, May Károlyon, Vernén és Dumas-n nőttem fel. Húszas éveimig tengtem-lengtem, majd a honvédségnél a szép kézírásomnak köszönhetően besoroztak dekorosnak. Ott jött felszínre az addig általam sem ismert művészi vénám. Fali­újságokat kellett csinálnom karikatúraszerű rajzokkal, amelyeket kezdetben kopíroztam, majd rájöttem, megy ez anélkül is.

Aztán hirtelen azon kaptam magam, hogy olajfestékkel vásznakon pepecselek.

Leszerelés után néhány évig szakkörökbe járkáltam, például a Vasutas szakkörbe, a Somogyi Győző által vezetett SOTE szakkörbe, Marosvári Györgyhöz a Kertészeti Egyetem szakkörébe. A ’80-as években Bálványos Huba nyitotta meg azt a 2-3 kiállítást, ami az általam vezetett munkásszállói szakkör munkáit is tartalmazta az enyéim mellett.
Innentől kb. 20 évembe került, mire főleg autodidakta módon, szakkönyvek segítségével elsajátítottam a szakmát.

A költészet elég későn jött, kb. 50 évesen, s gyakorlatilag egy szerelem húzódott a hátterében. Szerettem volna egy hölgy tudtára adni, hogy nem közönségesen érdekel. Végül hosszú rágódás után egy versben bukott ki belőlem a vallomás. Több elutasító válasz után lassan sikerült eljutnom az igenig. Azóta több ezer versem lehet már.

1984-ben egy festményemet kiállították a Budapesti Történeti Múzeumban. Volt képem, amit elloptak. Többször lettem Év Alkotása díjas vers és kép kategóriában a Fedél Nélkülnél. Az alkotás számomra o­­lyan, mint a levegővétel, mint másoknak az evés, a kávé, a minőségi bor: létszükséglet.

Gábortól a 669. számunkban búcsúztunk.

Kapcsolódó írások