570. szám Interjú

Szép termékek boltja – Kabinet Galéria

Szerző:

Rövidre terveztem ezt az interjút, annak érdekében, hogy sok kép elférjen a galériában kiállított termékekről az újságban a kevés szöveg mellett. A hanyagságom is segített, ugyanis elmulasztottam a fotóssal egyeztetni, és Stanczel Adél a „RÉS” Alapítvány igazgatója sajnos csak azon a napon ért rá, amikor az interjút készítettem, ezért örömmel beleegyeztem (vállalva főszerkesztőnk haragját is) hogy interjú alanyomról nem készülnek fényképek. Mindenkit arra kérek, látogasson el a Kabinet Galériába és nézze meg a valóságban a kiállított tárgyakat. Ígérem, nem fogja megbánni.

Mi a Kabinet Galéria, hogyan működik?

A „RÉS” Alapítvány az egyik projektgazdája a Kabinet Galériának, ami a nyolcadik kerület, Kőfaragó utca 15-ben található. Ez egy művészeti galéria, ahol olyan termékeket gyűjtöttünk össze és állítottunk ki, amelyeket megváltozott munkaképességű emberek, mélyszegénységben élők, hátrányos helyzetű emberek készítettek. Nagyon széles a kínálat. Például a Down Alapítvány, az autistákkal foglalkozó szervezetek, az Igazgyöngy Alapítvány, a Lámpás 92, illetve a Szigony Alapítvány termékeit állítjuk ki és árusítjuk.
Azt gondoljuk, hogy ezek a termékek szépek, a szépségük okán is megállják a helyüket a piacon. Nagyon sok olyan segítő, vagy szociális szervezet működik, amelyek tevékenységének egyik pillére a foglalkoztatás, vagy valamilyen terápiás tevékenység, amelyeknek végeredményei ezek a tárgyak. Az a célunk, hogy ezeket minél szélesebb körben megismertessük, segítsük a piacra való bevezetésüket. A minőségük, a szépségük okán. Ne a szociális tevékenység legyen előtérbe, hanem az, hogy ezek a termékek saját jogon is megállják a helyüket a piacon. Próbáljuk összekötni a piac szereplőit, a készítőket és a vásárlókat egymással.

Kinek az ötlete volt?

Két gazdája van a projektnek, az egyik az Alapítvány a Társadalmi Felelősségvállalásért, a másik a „RÉS” Alapítvány. Mi együttműködünk már több dologban évek óta. Azt láttuk, hogy vannak szervezetek, akiknek vannak ügyfeleik, akik készítenek valami értékeset, viszont nagyon nehezen találnak utat a piacra és próbáltuk ezt a lehetőséget szélesíteni. Azt a segítséget igyekszünk megadni, amit a mi kapcsolati tőkénk, a piacismeretünk, a formális és informális csatornáink jelentenek.

Úgy hallottam, időnként kitelepülnek, tehát nemcsak itt a Kőfaragó utcában értékesítenek termékeikből. Ezek a kitelepülések milyen alkalomból történnek?

Ezek dizájn vásárok leginkább, üzemszerűen megtalálhatóak vagyunk a Gozsdu Antik Marketen, vagy a CEU-nak vannak ilyen vásárai, ott szoktunk jelen lenni. Vagy most a Nemzetközi Roma Napon a Szimpla kertben voltunk. Igyekszünk azokat a lehetőségeket megtalálni és megragadni, ahol minél szélesebb kör tud találkozni ezekkel a termékekkel.

Már alaposan körülnéztem itt és azt látom, hogy nagyon sok gyermekrajzhoz hasonlító minta szerepel itt különböző tárgyakon, szatyrokon, kötényeken, párnákon. Ezek hogyan keletkeznek?

Ezek az Igazgyöngy Alapítvány termékei. Az Alapítvánnyal együttműködő családok gyermekeinek a rajzaiból készülnek hímzések. A tárgyak készítésében gyakorlatilag az egész család részt vesz. Vannak fotóink, ezeken látni, hogyan készülnek: a gyerekek megrajzolják, kitalálják, az anyukák, asszonyok ezt kihímzik, más valaki megvarrja. Az alapítvány munkatársaival közösen vesznek részt a termékfejlesztésben.

A nyersanyagot honnan veszik?

Vannak, amiket vásárolnak, vannak, amiket adományba kapnak. Nagyon jó, hogy ez felmerült, mert például az Igazgyöngy Alapítványnak egy adománygyűjtő központja is vagyunk, hiszen ők évek óta küzdenek azzal a problémával, hogy nem tudják Budapesten hol gyűjteni, tárolni az adományokat. A Galéria pincéjében kialakítottunk egy raktárt, ahol tudjuk ezeket az adományokat fogadni. Amikor Pestre jönnek, vagy mi megyünk Berettyóújfaluba, akkor megtöltjük az autót és leszállítjuk az adományokat. Ez az ő tevékenységükben nélkülözhetetlen segítséget jelent.

Vannak kivételes tehetségű alkotóik, akik sokat és jó minőségben alkotnak, vagy sokan vannak, akik jó minőségű termékeket hoznak létre?

Erről L. Ritók Nórát kellene megkérdezni. Azt lehet tudni az ő tevékenységükről, hogy azok a gyerekek, akikkel ők együttműködnek, nagyon szép eredményeket érnek el nemzetközi versenyeken is. A művészeti érték alappillére az ő tevékenységüknek. Ha megnézzük közelebbről például azt a puzzle-t, a kislányosat, ami nekem a személyes kedvencem is, lehet látni, hogy ez egy nagyon szép képzőművészeti alkotás. Ha a Szigony Alapítványnak a táskáit nézzük, ott a különböző termékeknél személyesen lehet tudni, hogy melyik terméket ki készíti. Kinek mi a specialitása, ki miben erős. Nagyon fontos működési elve a Galériának, hogy azokkal a szervezetekkel tudunk együttműködni, amelyek vállalják azt, hogy az itt eladott termékek árából a készítők közvetlenül részesülnek.

Kapcsolódó írások