498. szám Széppróza

Sakk páros mérkőzés

Szerző:

A színpad:
Asztal sakktáblával, sakkórával, székekkel. A háttérben bírói pulpitus, kivetítő vagy monitor.
A szereplők:
tudósító
bíró                                                                                                                        
Alexej Ugornovics, az orosz versenyző
Ting Lu He, a kínai versenyző
 
A bíró már a helyén. Először érkezik az orosz. Bevonuló zene (valami ismert orosz dal). Ünnepelteti magát a nézőkkel (hajolgat, integet, kezét összeteszi stb.) Kezet fog a bíróval. Azután a kínai vonul be (kínai dal a háttérben) A neveket bemondják, mint egy profi boksz meccsen. Ő is üdvözli a bírót. Zászlót cserélnek. A bíró mond pár szót a versenyzőknek, a nézők ezt nem hallják. Azután földob egy érmét. Nem sikerül elkapnia. Elkezdik keresni, egy óvatlan pillanatban a kínai megtalálja, zsebre rakja, majd kutat tovább. Föladják. Nem találnak aprót, hiába kutatnak. A bíró az ec-pec, kimeheccel sorsol. A kínai nyer. Leül a fehér bábukhoz, de előbb kicseréli a székeket. Az orosz a fejét csóválva leül a maradék helyre, de előbb az utazó táskájából elővesz egy párnát a székre. Méregetik egymást. Sorban mindketten elővesznek egy-egy pisztolyt, amit a jobb kezükhöz az asztalra tesznek. A kínai elővesz egy kabalamacit. Az orosz egy asztali keresztet. Egy óvatlan pillanatban, amikor a kínai a táskájában matat, az orosz megfordítja a táblát, övé a fehér!
A bíró egy hangosat fúj a sípjába. Kezdés! Sakkóra kapcsolva minden lépés után. Az orosz az egyik belső gyalogon hármat tol. Sípol a bíró. Az orosz bocsánatot kér és visszalép egy mezőt. Lépegetnek szép csendben. Amikor a kínain van a sor az orosz matat a táskájában. Majd egyszer.
… elővesz egy pár bokszkesztyűt.                                                                                                …elővesz egy üveg vodkát kispohárral  (iszik is).
… a gondolkodó kínait kínálgatja vodkával.                                                                               
… csak vacsorázni kezd, sakkóracsörgésre. A kínai felé tolja, húzza a sakktáblát és megterít                                             
…csak a pisztolyával babrál.                                                                                                                
… elővesz egy szex lapot, nézegeti (a kínai oda-oda pislog), időnként a kínai orra alá nyújt egy-egy jobb oldalt. Több lépést is így tesznek meg. A bírónak is mutat lapokat, oda is megy.
A kínai amíg az orosz van lépésen, szintén nincs nyugton. Egyszer csak…                                   
Ő is, az oroszhoz hasonlóan megvacsorázik, pálcikával.                                                       
…a kínai megkínálja az oroszt egy pálcikára tűzött falattal.                                               
…elkezd egy Rubik kockával bajlódni.                                                                                                                                                                         
… elkezd üldözni egy dongót lepkehálóval, az orosz lelövi a legyet. A kínai beteszi a hálójába legyet, gratulál és mutatja, hogy ez szívlövés volt.  Az orosz kap egy sárga lapot.
… matatni kezd a pisztolyával, közben az orosz leüti az egyik lovát a táblán, a kínai bepipulva a pisztolyával mutogatva (hol a táblára, hol az oroszra) kényszeríti az oroszt arra, hogy rakja vissza a lovát és lépjen mást. Kap egy sárga lapot. Erre egy táblát vesz elő tüntetve, „Le a rasszistákkal” felirattal.
A bíró felvesz egy páncélsisakot.
Az affér ellenére már szép számmal ütöttek le bábukat, melyek a játékosok előtt sorakoznak. A játék előre haladtával az orosz előnybe kerül. Ezt a kommentátortól is jól tudjuk. A kínai is látja, hogy rosszul áll, ám egy óvatlan pillanatban most ő fordítja meg a táblát. Az orosz meghökken, de kapcsol és visszarak egy leütött sötét tisztet. A kínai ugyanígy. Ugyanezt folytatva kiegyenlítődik az állás.
Nagy a feszültség. Farkasszemet néznek. Egyszerre, lassan felállnak. Lassan a fegyveréért nyúl mindkettő. Hirtelen egymásra szegezik a két pisztolyt. Így kezdenek lépkedni. A bíró fütyül, majd két piros lapot mutat fel. Lelövik a bírót (mindketten, egyszerre), kezet fognak. Egál!
Fölemelik az asztalon elhasaló bíró két kezét.            
VÉGE

A kommentátor szövege:
A bevonuláskor Ő mondja be a neveket. A sorsolás kezdetén kapcsolódik be. Hosszú szünetekkel, kimérten beszél.

Jó estét, jó szurkolást! Végre létrejött a rég várt csata Alexej Ugornovics az orosz sakk jeles képviselője és Ting Lu He  a kínai nagymester között. A sakk ünnepe elkezdődött. Folyik a sorsolás. …Ha  jól látom elgurult a pénzérme. Hárman is keresik. …A kínai talált valamit? Mégsem. …Micsoda lelemény! Az „ec-pec kimecc” kezdetű mondókával sorsolnak. …Huss. A kínai a világos. …Ünnepel. …Most  némi malőr a székekkel. …Jól áll a kínainak a világos bábuk sárgás színe. …Az orosz szeme még mindig vörös egy kicsit, bosszantja a sötét. Elhelyezkedik ő is. …Pisztoly is van bőven. …Panda az a maci? …Az órában elemet kell cserélni. …Az orosz akcióban. A bíró nem figyel. A kínai a táskájában matat. A szerencse forgandó, az orosz a világos. …Most a kínai szemei a vörösek. Nem tehet semmit.
…Kezdődik. Túl hosszú lett az első lépés a gyaloggal. Ezt a bíró észreveszi. …Az orosz kijavítja a lépést. …Mi lesz itt még kedves nézőink? …Alexej Ugornovics nem véletlen nemzeti hős, szereti vodkát. …Ting Lu He uram is iszik egyet, milyen sportszerű az orosz. …Jó étvágyat! …Nagy meccs, egyre több az ütés. …Állítólag hazájában járási bajnok Ting Lu He a kockával. …Ezt a számot ismerem, végig kefélik a 64 mezőt, van benne egy sakkföladvány. …Nem hagyja magát a dongó, már harmadszorra. …Na, ez kifeküdt! …Szíven lőtte Alexej Ugornovics a legyet. Ez igen! …Kár ezért a sárgáért. …Állítólag családi  okokból ragaszkodik Ting Lu He úr  ennyire a csikójához. Mindig balhé van belőle, ha leütik.
….Folytatódik a találkozó. A kínai van lépésen. …Egyre nagyobb az orosz fölénye. Mindenki így látja. …A kínai is. Ezt a manővert. Sakktörténelmi pillanat. Meccs közben színt váltott Ting Lu He. A kínaié a világos és az előny. …Alexej Ugornovics láthatóan megdöbben, de föltalálja magát.  Visszarakja a leütött fekete bábukat! …A kínai is elkezd visszapakolni. …Mivel több sötét bábu volt leütve,  Alexej Ugornovics egálba hozza az állást.
…Ajaj!
Nagyon feszültek. …Micsoda lépések mindkét oldalon. …A bíró nagyon bátor, piros mindkettőnek.
…Úgy látszik túl bátor volt a bíró.
…Egál, vagy két győztes?
Mindegy, óriási csata volt.


 


2013 Június 3. díj

Kapcsolódó írások