Március 22 2019 07:59:42
Navigáció
Facebook
Véletlen Fotó
Videók
Legfrissebb

További videók >>
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 109
· Legújabb tag: carlos
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Reklám
Volt egyszer egy MELLÉKLET
Fedél Nélkül Melléklet

EQUAL program, 2005-2008

Az Európai Unió EQUAL-programjában a kiemelt terjesztői mintacsoport létrehozásán túl még egy alapvető feladatot vállaltunk: 64 alkalommal EQUAL-melléklet megjelentetését újságunkban.

2005. 07. 01 – 2007. 12. 31. közt minden lapszámunkban 4×A/4-oldal terjedelmű mellékletet jelentettünk meg az EQUAL-projektről. A melléklet áttekintést adott a projekt egészéről, és időről időre bemutatta annak elemeit külön-külön, beleértve az elért eredményeket, a nehézségeket. Megszólaltatta a benne dolgozókat és a hajléktalan embereket, valamint hírt adott más, a hajléktalan-ellátásban zajló eseményekről.

A feladat elvégzésére három régi szerzőnket kértük fel (Horváth Csilla, Sárközi László, Szappanos Lajos), munkájukat a szerkesztő (Rónyai Zsófia) fogta össze. Ők állították elő a mellékletet, beleértve a teljes munkafolyamatot, tehát a megjelenő hírek, interjúk, tudósítások elkészítését, megírását, gépelését, tördelését, mint szellemi munkát, továbbá a melléklet nyomtatását, sokszorosítását is.

A teljes futamidő alatt öt hajléktalan szerzőnk vett részt a melléklet készítésében (a már említett szerzőkön kívül Erdős B. Gyula és Szele Orsolya csatlakozott a stábhoz), a munkavégzés során elsajátított készségeken (több szoftver használata, tördelési ismeretek, rizográf kezelése, …) kívül hosszú idő után újra valódi munkahelyen dolgoztak, újratanulhatták a munkába járással kapcsolatos kötöttségek beépítését napirendjükbe, a munkáltatóval, munkatársakkal való viszony ápolását. Felkészültebbé váltak a védett állás után piaci viszonyok közt működő munkahely keresésére. Ketten közülük már a program futása alatt más részmunkaidős munkát is találtak maguknak.

A Mellékletből a program ideje alatt négy alkalommal készítettünk angol nyelvű különszámot. Újdonság volt a Fedél Nélkül történetében, hogy az évente megjelenő, 4 oldalas angol különszámhoz is készült Melléklet, így terjesztőinktől a hazánkban megforduló turisták is megvehetik egyik számunkat.

Az EQUAL-program futamidejének végeztével, a magyarországi pályázati keret maradványának hála mellékletkészítőink és néhány más szerzőnk összesen 30 interjút készített főként a program futásához kötődő témákban.

Készítettünk továbbá egy negyven oldalas angol nyelvű kiadványt is a budapesti zárókonferenciára, amelyben a „Vagyunk” Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesület tagjainak és a Fedél Nélkül alkotóinak versei, prózái és grafikái, valamint a BMSZKI Liberation Through Art címet viselő, (téma: „Így dolgozom... Így tanulok...”, valamint „Az én történetem munkáról, tanulásról”) pályázatának nyertes írásai jelentek meg angol nyelven. Külföldön is szerezhettek tapasztalatokat: munkatársaink Párizsban, Madridban, Londonban jártak. Mindannyiuknak meghatározó élményt jelentett a külföldi utazás.

A mellékletkészítők bekapcsolódtak a „Vagyunk” Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesületének létrehozásába (2006.), valamint munkájába is. Megbeszéléseket tartottak, kiállításokat szerveztek, továbbá részt vettek egy pályázatírói tanfolyamon is.

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Generálási idő: 0.02 másodperc 5,737,064 egyedi látogató