Március 22 2019 07:53:34
Navigáció
Facebook
Véletlen Fotó
Videók
Legfrissebb

További videók >>
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 109
· Legújabb tag: carlos
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Reklám
Első kézből a hajléktalanságról
„A Hajléktalan Emberek esélyegyenlőségéért” című program

A Menhely Alapítvány 2013. október 1-én indította el „A Hajléktalan Emberek esélyegyenlőségéért” című programját az EGT/Norvég Civil Támogatási Alaptól nyert támogatás segítségével.
Komplex programunk célja a hajléktalan emberek létét meghatározó jogszabályi környezet folyamatos figyelése, a jogsérelmek megelőzése, illetve orvoslása, valamint az előítéletek okozta hátrányok csökkentése. A lakosság csoportjai felé végzett ismeretátadással személyes élményt nyújtunk hajléktalan élettörténetek megismeréséhez, hogy befogadó közeget teremthessünk munkánkhoz.
Két programelemünk – a Hajléktalanok Jogvédő Fóruma és az Első Kézből a Hajléktalanságról – két különböző módon, egymás hatását erősítve igyekszik elérni ugyanazt a célt: hogy a hajléktalan emberek a társadalom egyenrangú, elfogadott tagjai, állampolgárai lehessenek.
Célunk az előítéletek csökkentése, az elfogadás, a segítő szándék felélesztése. Szeretnénk elérni, hogy a hajléktalanságról olyan reális kép alakuljon ki, amelynek alapján világosan látszik, ez az élethelyzet a különböző hátrányok (társadalmi egyenlőtlenségek) következménye, ami megváltoztatható.

Első Kézből a Hajléktalanságról (EKH) – Rendhagyó osztályfőnöki órák – a kezdetek

A hajléktalanság társadalmi megismerése jegyében 2009 és 2011 között EGT Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Fővárosi Szociális Közalapítvány támogatásával iskolákba jártunk előadást tartani hajléktalan emberek és szociális munkások részvételével. A program során több mint száz előadást tartottunk, a fővároson túlról is kaptunk meghívásokat. Ötezernél is több diákot értünk el, az eddig bevont hetven intézmény közül számos helyre többször is visszatértünk.
Tapasztalataink szerint a társadalmi többség nagyon keveset tud a hajléktalanságról és a hajléktalan emberekről. Fontosnak tartjuk, hogy az emberek megismerjék az életüket, mindennapi problémáikat, ezért a fiatal korosztályt megcélozva általános- és középiskolákban, illetve felsőoktatási intézményekben vállaltunk előadásokat.
Az eddigi előadások során két dolog volt, ami leginkább meglepte, illetve megdöbbentette a diákokat. Az egyik, hogy a hajléktalan emberek többsége dolgozik, a másik, hogy az utcán élők csak egy kis hányadát jelentik az otthontalan embereknek, többségük pont úgy néz ki, mint bárki más az utcán, ruházatából és külsejéből nem látszik a fedél nélküliség.


Várjuk további iskolák (és akár előadók) jelentkezését
Balog Gyula programkoordinátornál!
gyula.balog@gmail.com
31/326-35-66

EKH programok
Az érintettek hangja
Visszajelzések a programról
     résztvevők írásai
           Csurika: "Szakállas, büdös és piás"

           szociális munkás
      diákok gondolatai
           Papp Eszter
           Név nélkül
      tanárok véleménye
           Koncz Levente
           Dósa Mónika

Bevont iskolák listája
Szervezetek képzése, akciókÉrtékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Generálási idő: 0.02 másodperc 5,736,987 egyedi látogató