Március 22 2019 07:58:15
Navigáció
Facebook
Véletlen Fotó
Videók
Legfrissebb

További videók >>
Felhasználók
· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 109
· Legújabb tag: carlos
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Reklám
szociális munkás
Első Kézből a Hajléktalanságról

Lemegyünk a pincébe. Körbenézek. Lakás céljára nem alkalmas helyiség – mondatja a szociális munkás velem. De most nem szállást keresünk, hanem előadunk. És most nem is szoc. vagyok, hanem néző.
A Norvég Civil Támogatási Alap programján belül, Első kézből beszélünk a Hajléktalanságról, a Kontyfa utcai szakiskolásoknak. Hivatalosan, a most induló programban ez az első óránk. Valójában nagyjából a száztizedik.
Eleinte csak néhányan szállingóznak. Csöndesen, messziről nézegetnek minket. Kíváncsiak. Aztán bejönnek a többiek is. Köszönnek. Nem igazán tudják, mit is mondjanak. Így többen már bátrabbá válnak, felélénkül a csoport.
Berendezzük a termet, körbeülünk, elhelyezkedünk. Elkezdődik. Izgulok. Pedig csak nézem, de akkor is. Balog Gyula (lásd keretes írásunkat) bemutat bennünket és a programot. A Menhely Alapítványtól érkeztünk, a hajléktalanságról lesz szó, körülöttem három érintett és egy szociális munkás ül.
Először a szociális munkás beszél. Az alapítványnál évek óta a Fedél Nélkül utcalap szerkesztőségében dolgozik. Elmondja, kik is ők, a hajléktalanok, miből élnek és hol "laknak". Milyen a jövedelmi helyzetük, mik a lehetőségeik. Vannak-e? Hogyan épül fel az ellátórendszer.
Azután az érintettek következnek. Egyikük nehezen kezd bele. Mesél az életéről, és hogy kunyhóban lakik évek óta. Onnan jár dolgozni is. Már amikor kifizetik. Most kétszázhatvanezerrel tartozik neki a volt munkáltatója. Feketén dolgozott. Első hónapban még kifizették, de utána már csak egyre ritkábban kapott pénzt. Aztán levonult a hegyről, amit őriznie kellett. Ha nem jön le, máig ott dolgozik. Ingyen, fizetés nélkül. Munkát vállalni egyébként is nehéz – mondja. Kellenek hozzá papírok, meg lakcím sem ártana. Ha csak az van a lakcímkártyán, hogy VIII. kerület, lakcím nélküli, sok munkáltató máris az ajtót mutatja. Ha pedig van cím, csak épp egy hajléktalanszálló az… nos, sokan azokat is ismerik. Hajléktalan? Kérem, most hívott a kollegám, az állás éppen betelt…
Szóba kerülnek a gyerekei is. Majdnem elsírja magát. Egy lány vele könnyezik.
A második érintett gyerekei már felnőttek. Külön élnek, de tartják egymással a kapcsolatot. Egyedül nevelte őket, amíg el nem vesztette lába alól a talajt. Pszichiátriára került, de nem tudta, hogy ezzel a gyerekeit is elveszítheti. Apjukhoz kerültek, – két gyerek, két apa –, akik addig nem igazán törődtek velük.
A harmadik érintett már rutinos előadó. Elmondta számtalanszor, mi történt. Egyébként a diákok szomszédjában lakik. Kőrakás park, szobabérlők háza. Vajon hány diák ismerte eddig?
3 ember, 3 különböző sors.
És merre a kiút?
– Semerre – mondja egyikük.
– Hát, nem tudom, még biztos sok év átmeneti szállózás vár rám – teszi hozzá a másik. Majd talán a család mellém áll.
– A sors fintora, hogy akkor lettem hajléktalan, amikor letettem a piát – mondja a harmadik. Majdnem húsz éve mindkettőnek. Az ivásnak és a nem ivásnak is. Sok-sok év átmeneti szállón, most Szobabérlők Házában bérelhetek egy szobát, ami kivezető utat jelenthet a hajléktalanságból. Hajléktalan vagyok? Én már nem igazán tekintem magam annak.

Az életutak megismerése után szituációs játék következik, mely során a játékosoknak hajléktalan emberek bőrébe bújva, különböző akadályokon kell keresztüljutniuk. A játékvezető csinál két négyfős csapatot, felállítjuk a játéktáblát, a bábukat. Nehezen indul. A diákok eleinte távolságtartóak, kis idő beletelik, mire felismerik, hogy ők maguk lettek hajléktalanok. De aztán belelendülnek és aktívan keresik a megoldásokat. Vajon van számukra kiút?

Ez a program jó – gondolom magamban. Mert minket is közelebb hoz egymáshoz. Embereket. Fiatalokat és idősebbeket. Szocokat és hajléktalanokat.
3 ember, 3 különböző sors.
3E program. Menhely Alapítvány.

ELFOGADÁS

ESÉLYEGYENLŐSÉG

ELŐÍTÉLETMENTESSÉG
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Generálási idő: 0.01 másodperc 5,737,046 egyedi látogató