Március 22 2019 07:53:12
Navigáció
Facebook
Véletlen Fotó
Videók
Legfrissebb

További videók >>
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 109
· Legújabb tag: carlos
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Reklám
EKH programok
Erősségünk, hogy a személyes találkozás erejével próbálunk hatni, egy-egy hajléktalan élettörténet élményszerű ismertetésén keresztül a lakosság körében tapasztalható sztereotípiákat szeretnénk csökkenteni, a hajléktalan emberek iránti rokonszenvet növelni.

Rendhagyó osztályfőnöki órákat már évek óta tartunk főleg közép- és felsőoktatási intézményekben. Ezek eleinte 15-50 diáknak szervezett 45-120 perces előadások voltak, mely során egy hajléktalan ember, valamint egy szociális szakember és/vagy önkéntes mesélte el saját történetét, tapasztalatait, valamint a diákok feltett kérdéseire válaszolt. Később a frontális jellegű előadások mellé a hallgatóság aktivitására építve kifejezetten e célra fejlesztettünk speciális, interaktív szituációs játékokat. Ezekben a játékokban a közönség tagjai is kipróbálhatják magukat, sőt, gyakran a tanárokat is bevonjuk a közös játékba. Az előadásoknak zömmel osztályfőnöki órák, egészség- és diáknapok, társadalomismereti órák, vagy felsőoktatási intézményekben előadások, illetve diszkriminációval foglalkozó szemináriumok adhatnak keretet.

A Városi Séta egy előre tervezett, speciális útvonalon zajló, minden korosztálynak szóló rendhagyó idegenvezetés. Egy-egy városrészt járunk végig az utcán élők szemüvegével. Az utcán élő hajléktalan emberek otthonában a járda a padló és az ég a plafon. A közterek tárgyai mások bútora. Nincs fűtés, nincs fürdőszoba, a túlélés mindennapi feladat. Az idegenvezetők hajléktalan emberek és szociális munkások, akik az adott városrészen kalauzolják végig a résztvevőket, megmutatva a hajléktalan emberek élettereit, megismertetve a különféle „hajléktalanmentesítő” praktikákkal (boltok melletti lezárt, vasrácsokkal lehegesztett szellőzők, karfás padok a tereken, kerület-, illetve polgárőrökkel védett játszóterek), és a séta során a résztvevők feltehetik kérdéseiket, melyek mindennapi életükben a témával kapcsolatban felmerülnek bennük.

Az Élő Könyvtárból könyvként kölcsönözhető ki egy-egy ember, aki előre megadott témában érintett. Ezek a témák olyan csoportokról szólnak, amelyeknek tagjaival szemben negatív előítéletek élnek a társadalom széles rétegeiben, és amelyek ezért könnyen válnak diszkrimináció áldozatává (pl.: romák, melegek, leszbikusok, hajléktalanok, fogyatékkal élők, stb.). Az olvasás egy rövid, fél-egy órás beszélgetés. Az érdeklődő élő „könyvet”, azaz egy-egy konkrét témában érintett személyt kölcsönöz ki bizonyos időre, s személyes beszélgetés során nyer betekintést életébe, egy-egy témába. Cél, hogy az „olvasók” a személyes találkozásnak köszönhetően jobban megismerjék a szóban forgó kisebbség életét, problémáit, csökkenjenek előítéleteik. A Szigeten és más fesztiválokon, rendezvényeken már jól bevált és népszerű ez a kezdeményezés, amely a kétezres évek elején Dániából indult.
Mi különféle rendezvényekhez adtunk eddig „köteteket” (ld. Civil Sziget, Pszinapszis, Pázmány Napok).

A Közösségi Ebéd során egy-egy közösség (osztály, munkahelyi/baráti csoport) tagjai együtt ebédelnek, minden asztalnál egy-egy érintett ül, s vele beszélget az asztaltársaság. A kötetlen, személyes beszélgetés szintén lehetőséget nyújt egy hajléktalan ember életének megismerésére, a közös gondolkodásra, elgondolkodtatásra, az előítéletek csökkentésére.Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 0% [0 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 100% [1 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Generálási idő: 0.02 másodperc 5,736,984 egyedi látogató