Március 22 2019 07:59:46
Navigáció
Facebook
Véletlen Fotó
Videók
Legfrissebb

További videók >>
Felhasználók
· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 109
· Legújabb tag: carlos
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Reklám
Beszámoló a Fedél Nélkül 2011. évi tevékenységéről

 

Fedél Nélkül – Otthontalan emberek műhelye

2011. évi beszámoló

 

 A Fedél Nélkül az első magyar nyelvű utcalap, melynek szerzői és terjesztői egyaránt otthontalan emberek, a Menhely Alapítvány a lap kiadója. Célunk, hogy értelmes, hasznos tevékenység végzését tegyük lehetővé, otthontalan alkotók számára megjelenési lehetőséget biztosítsunk, terjesztőink pedig munkajövedelemhez jussanak. Emellett fontosnak tartjuk a lap szerepét az előítéletek kezelésében, csökkentésében. 2011-ben 26 lapszámunk jelent meg, 5.000 és 7.200 közötti példányszámmal, összesen 132.067 példány fogyott, ami 19,79%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A lap terjesztését néhány kivételtől eltekintve hajléktalan emberek végzik, akik terjesztési szabály­za­tun­kat betartva, fényképes kitűzőnket viselve, kollegáinkkal együttműködve árulhatják a Fedél Nélkül-t. Létrehozása óta 2011 utolsó napjáig 1.804 terjesztőt regisztráltunk, 2011-ben 97 új terjesztőt vettünk fel, közülük 40 főt sikerült megtartanunk. Az év so­rán összesen 317 terjesztővel dolgoztunk, ők lap­vá­sár­lás céljából összesen 5.086 al­ka­lommal kerestek fel ben­nün­ket, 4.398 alkalommal pedig egyéb ügyekben jártak nálunk (en­gedélyt pótolni, ügyet intézni, be­szélgetni vagy épp csak mele­ged­ni). 2011-ben ügyfél­forgal­munk 9.484 fő volt. Az előző 6 év munkája kezd beérni, terjesztői hálózatunk gyakorlatilag teljesen megújult, új terjesztőinknek könnyen értelmezhető, átlátható szabályok adta viszonyrendszerbe kell beépülniük, a normaként közvetített terjesztői attitűdöt testközelből tapasztalhatják kollégáik közt.

Terjesztőink közül 130-150 fő végzi rendszeresen e tevékenységet. A 2011 évi növekedés mellett is igaz, a szabályok következetes kezelése, a szélesebb körű ellen­őr­zések hatására 2007-hez ké­pest harmadával csökkent lét­szá­muk. 2011-ben majd 577 hely­színi ellenőrzést végez­tünk. A BRFK Közlekedésren­dé­sze­tének kollégái – 2007-ben kötött meg­állapodásunk értel­mé­ben – 2011-ben is bal­e­setvédelmi oktatásokkal segítették munkánkat, ezen terjesztőinknek kötelező a részvétel.

A 2011-ben is nőtt a fővároson kívül értékesített lapok száma, számos vidéki város lakói juthattak hozzá lapunkhoz. 11 megye 18 városában összesen 22 terjesztőnk dolgozik, akik teljes forgalmunknak majd a negyedét bonyolították.

Havi rendszerességgel szerveztünk Kiemelt Terjesztői Klubfoglalkozásokat, októberig az Összefogás Közalapítvány támogatásával, majd önerőből. 2011 legnagyobb eseményeként 7 Kiemelt Terjesztőnkkel és 3 szerzőnkkel négy napot töltöttünk Káptalanfüreden, a Balaton partján. Közülük többen először tettek látogatást a magyar tenger partján, a többiek pedig gyermekkorukban jártak ott utoljára, így óriási élmény volt számukra az a hétvége.  2010 nyarától két Kiemelt Terjesztőnk önkéntesként részt vesz a Menhely Alapítvány délutáni ételosztó programjában, négyen segítik önkéntesként a szerkesztőségmunkáját, illetve öt terjesztőnk is aktívan részt vesz A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport munkájában.

2004 februárjában hirdettük meg művészeti pályázatunkat hajléktalan emberek részére. A meghirdetés kezdetétől 2011. decemberig 2.080 pályázat keretében 5.437 pályamunkát kaptunk és 271 hajléktalan alkotó kedvű emberrel kerültünk kapcsolatba. Ezekből 2011-ben 210 pályázat, 433 pályamunka érkezett hozzánk 91 személytől, akik közül 30-an újonnan kapcsolódtak a programba. A nyertesek pénzdíjait teljes egészében a Fedél Nélkül bankszámlájára érkező lakossági adományokból finan­szírozzuk. 2011-ben összesen 366.000 Ft-tal jutalmaztuk a helyezetteket. Éves Díjkiosztó ün­nep­ségünkön a legjobb al­ko­tá­sokat díjazzuk, az év során díjazott alkotásokat kortárs mű­vé­szekből álló zsűri bírálja és kiválasztja az Év versét, az Év prózáját és az Év grafikáját.

2011. év folyamán grafikusaink munkáiból négy kiállítást szerveztünk. Az Emberi Jogi Világnap alkalmából a Gödör Klub egy hónapig adott teret alkotóink képeinek, melyekre nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak szerzőink. Érdekesség volt, hogy a Múzeumok Éjszakáján is nyitva tartó, a Nők a margón c. rendezvény keretében a BMSZKI aulájában kizárólag hölgyalkotóink mutathatták meg, hogyan látják a világot festményeken, kollázsokon keresztül.

Első kézből a hajléktalan­sá­gról programunk kere­té­ben általános és közép­is­ko­lákba, valamint felsőok­ta­tási intézményekbe jár­tunk beszélgetni a hajlék­ta­lan­ságról, a hajléktalan em­be­rek életéről egy szociális munkás és egy otthontalan ember részvételével. A programot 2011 évben már önerőből szerveztük, 13 iskolában (közte négy a fővároson túli) 23 előadást tartottunk, és közel 1000 diákot értünk el.

2011-ben is – szintén önerőből - folytattuk Sztárokkal beszélgetünk című programunkat 27, a szakmájában csúcsra jutott emberrel, sztárral készült interjú jelent meg az FN hasábjain, többek közt Ágoston Béla, Vágó István, Menczer Tamás, Karafiáth Orsolya szerepeltek az újság címlapján. A riportokat ezúttal is hajléktalan emberek, régi szerzőink készítették.

2011. évben az Összefogás Közalapítvány támogatásával folytattuk lakhatási programunkat, melynek keretében a Fedél Nélkül szerzői és terjesztői közül összesen 13 személy költözhetett albérletbe, 7 támogatás indult az idei évben, s az együttköltöző családtagokat is beleszámítva összesen 25 embernek segítettünk biztonságos, méltó körülmények között lakni. A lakhatási programot a Menhely Alapítvány Práter utcai Nappali Melegedőjével közösen szervezzük. A támogatásba bevont személyek többsége az egy évre szóló, összesen 240.000 Ft-os támogatásban részesült, mely összeget havi lebontásban, egyenletesen csökkenő összegben fizettünk ki. 10 támogatottat sikerült lakásban tartanunk, egy fő szerződésszegés miatt, 2 fő szállóra költözés okán kiesett a programból. Öten a támogatás lejárta után is ugyanabban a lakásban maradtak, ketten másik lakásba költöztek, 3 fő támogatása pedig átnyúlik a 2012. évre.

 

(Terveink)

Továbbra is kiemelt fontosságúnak tartjuk az Első kézből a hajléktalanságról és Sztárokkal beszélgetünk című programjaink folytatását, mindkét program az érintettek bevonásával a társadalmi integráció eszköze, az érintett otthontalanok kezdeményező félként párbeszédre hívják a társadalom különböző csoportjait, s a közös pontok keresésében együttműködő partnerekké válnak.

Jelenlegi önkénteseink mellé szeretnénk továbbiakat bevonni munkánkba, hiszen számos apró kezdeményezés, szolgáltatás megszervezéséhez nyújthatnának segítséget. A lap előállításában grafikai, tördelési feladatokban segédkeznek számunkra, de szeretnénk feladatokkal ellátni őket az ügyfeleinkkel való közvetlen munkában is.

Művészeti pályázatunkat minél szélesebb körben való megismertetése érdekében aktívan fel szeretnénk venni a kapcsolatot az ország hajléktalanellátó intézményével, hogy újabb és újabb munkákat és tehetséges alkotókat mutassunk be lapunkban. A kiállításainkat reprezentatív, nagy nyilvánosság számára elérhető helyeken szeretnénk bemutatni, különös tekintettel a Fedél Nélkül 2013-ban esedékes 20 éves születésnapjára, mely már idén sok szervezést igényel. Terjesztői csapatunkat szintén bővíteni szeretnénk olyan emberekkel, akik lapunkat méltó módon képviselik. Az év során tevékenységünket bemutató színvonalas, nyomtatott és elektronikus kisnyomtatványokat tervezünk készíteni, valamint tovább dolgozunk régóta tervezett alkotóműhelyünk megteremtésén is.

Továbbra is szeretnénk megállapodást kötni az önkormányzatokkal regisztrált terjesztőink közterület-foglalásáról, 2011-ben minden fővárosi önkormányzattal felvettük a kapcsolatot, de az év végéig csak a IV. és a XVI. kerületek önkormányzatával sikerült megállapodásra jutnunk. Továbbra is gyengeségeink közt szerepel hirdetési felületeink értékesítésének hiánya, ebben is szeretnénk előrelépni, ami oldalszámunk további emelésének alapja lehetne.

Alapvető célunk nem változott, olyan olvasható, közérdeklődésre számot tartó lapot szeretnénk életre kelteni, mely – büszkén vállalt egyedi jellegzetességeinek megőrzése mellett is – kívül-belül méltó társa lehet a Nyugat-Európában már sok helyütt létező, népszerű utcalapoknak. A laphoz szorosan kapcsolódó, szociális munkásokból álló stáb öt-hatszáz hajléktalan ember sorsának alakulását lenne képes figyelemmel kísérni, segíteni, ezért minden eszközt szeretnénk megragadni újbóli megszervezésére.

 

 

Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Generálási idő: 0.02 másodperc 5,737,066 egyedi látogató