Március 22 2019 08:04:56
Navigáció
Facebook
Véletlen Fotó
Videók
Legfrissebb

További videók >>
Felhasználók
· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 109
· Legújabb tag: carlos
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Reklám
FEDÉL NÉLKÜL: Otthontalan emberek műhelye

Történetünk 1993 tavaszán kezdődik, amikor a rendszerváltás legnagyobb vesztesei (akik lakhatásukat vesztették el) közül néhányan úgy gondolták, saját lapot kellene indítani. Többek között azért volt erre szükség, mert a sajtó igen szemérmesen kezelte a taccsvonalon kívülre kerültek problémáját, meglehetős szűkszavúsággal közölt erről bármit is. Néhai Ungi Tibor, a lap alapító-főszerkesztője látva a helyzet tarthatatlanságát, némi kilincselés után segítséget kapott a Menhely Alapítványtól, mely szervezet a mai napig teljesíti a lap kiadójaként rá háruló kötelességeit.

A Fedél Nélkül első száma 1993 júliusában jutott terjesztői sorsára (értsd: került utcára). Kezdetben négy A/4 oldal terjedelemben, egy A/3-as lapra fénymásolva készült, pontosan akkora példányszámban, amekkorára igény volt. Egész nap zakatolt a fénymásoló, s a sokszorosítás költségeit a Menhely Alapítvány vállalta. Az első számokban az ekkor még formálódó hajléktalanellátó rendszerről, a friss szociális törvény rendelkezéseiről szóló írások, üzenetek, versek, s rajzok kaptak helyet. Az idő előrehaladtával a lap egyre következetesebben hajléktalan szerzők munkáit adta közre.

Vételár az első néhány számot kivéve nem lett megállapítva. A lap, létrejöttekor nem más volt, mint segélykiáltás. Legfontosabb célja, hogy a hajléktalan emberek hírt adjanak magukról a világnak: figyelem, létezünk!

Másrészt a súlyos megélhetési problémáik enyhítése, extragyors segély kérése a társadalom egészétől. A lap példányaiért a terjesztő adományt fogad el a vevőtől, melynek összegét egyedül a vevő szabja meg. Az effajta adományozás a társadalmi újraelosztás legdirektebb formája, az adományozó adományát közvetlenül ahhoz az emberhez juttathatja el, aki véleménye szerint leginkább rászorul. A terjesztő pedig olyan segítséget kap, mely minden állami/önkormányzati segélynél gyorsabban kapcsolja vissza őt a paradicsomba, a fogyasztói társadalomba. A kapott adományt azonnal elköltheti, elszámolnia senki felé sem kell. A kilencvenes évek második felében kéthetente 16 000 példányban is elfogyott lapunk.

Az alapító-főszerkesztő 1999-ben bekövetkezett hirtelen halála után némi változtatásokra került sor. Mint addig, a lap székhelye az alapítvány nappali melegedője maradt. Az alapítvány koordinátort alkalmazott, Kovács Tamást, akit megbízott a lap szerkesztőbizottsága, valamint az alapítvány közötti kapcsolat tartásával, valamint az újság előállításának technikai feladataival és a terjesztőkkel való kapcsolat tartásával.

2000.03.09-én jelent meg a Fedél Nélkül 151. száma, az első, mely nyolc oldalon, kétszínnyomással, nyomdában készült, megjelenése maradt változatlanul, kéthetente csütörtökön. Ezen a napon más is változott, először történetünk során kellet terjesztőinknek fizetni az eladandó példányokért. A nyomda ingyen nem dolgozhatott, az alapítvány nem tudta vállalni a nyomdaköltséget, viszont nem támogatott olyan megoldást sem, melyben a hajléktalan emberek az alapítvány felé befizetőkké válnak, így került bevezetésre az azóta is működő rendszer, ahol terjesztőink helyileg továbbra is a melegedő épületében közvetlenül a nyomda alkalmazottjától vásárolják a lap példányait.

A 2003-as év az erőre kapás éve: az alapítvány már két (részmunkaidős) koordinátor bérét képes kigazdálkodni, valamint a terjesztőkkel kapcsolatos munkákhoz igénybe vehetjük a melegedő két utcai szociális munkása munkaidejének egy részét is. A változások ahhoz voltak elegendőek, hogy rendszert alkothassunk végre. Az utóbbi egy évben elindult kézirattárunkban ma már több mint száz szerző kéziratait őrizzük, az egyre nagyobb merítés természetesen lehetőséget ad egyre színvonalasabb munkák közlésére. 250. lapszámunkban folyamatosan futó művészeti pályázat ot hirdettünk hajléktalan emberek számára, próza, vers és kép kategóriákban. Kategóriánként és havonta 3-3 alkotást díjaz zsűrink, igaz, rendkívül szerény pénzdíjjal. Mivel a díjazott alkotásokat közöljük, ez azt is jelenti havonta kilenc szerzőnk munkáját honorálhatjuk.

Legnívósabb szerzőink írásaiból a 75. ünnepi könyvhéten Alkonyzóna címmel antológia jelent meg a Barrus Kiadó gondozásában. A pályázat és a kötet körül formálódó szerzői csoport kiállításokon, felolvasóesteken, könyvbemutatókon mutathatja meg magát. A munka folytatásaként 2008. novemberében jelent meg a második antológia Alkonyattól pirkadatig címmel, melyben a 2004 óta született alkotásainkból válogatott – ismét csak – a Barrus Kiadó.

2006 decemberében lapunk szerzőiből megalakult a VAGYUNK - Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesülete , mely azóta számos kiállításon mutatkozott be.

2005-2008 közt az Európai Unió EQUAL program ja keretében sok és minőségi munka végzésére volt lehetőségünk. Három új szociális szakember foglalkoztatásával megreformáltuk terjesztői hálózatunkat és a projekt futása alatt állandó mellékletet készített három otthontalan szerzőnk, munkájukat egy szerkesztő vezényelte, azaz kilenc fős stábbal dolgozhattunk. Terjesztői hálózat unk rendbetételének sajnálatos mellékhatása, hogy csökkent regisztrált terjesztőink száma (az elmúlt öt évben évente átlagosan 480 terjesztő jött el hozzánk, 2008-ban csak 370 fő). A terjesztőinkkel tartott kapcsolat intenzitásának növekedése, a munkavégzés módjának szorosabb ellenőrzése, a terjesztői szabályzat megsértésének konzekvens szankcionálása sokak kedvét elvette a Fedél Nélkül terjesztésétől. Eredményeink azonban kárpótolnak minket, megmaradt terjesztőinket lassan sikerült közelebb hozni a lap életének mindennapi eseményeihez, olyan bizalmi kapcsolatokat voltunk képesek kialakítani, melyek reményeink szerint hosszú távon is segíthetik működésünket.

Az Összefogás Közalapítvány támogatásával 2006-2007-es években 18 terjesztőnknek vásárolhattunk szolgálati időt a Nyugdíjbiztosítótól, így nekik ezen időszakban végzett munkájuk elismerésre kerül majd szolgálati idejük összeszámlálásakor.

2008 márciustól lapunk új arculattal jelenik meg, színes elő- és hátoldallal, valamint bővített, 12 oldalas formátumban. Szintén az év újdonságai közé sorolható, hogy keresztrejtvénnyel bővítettük lapunkat, melyet egyik önkéntesünk készít és az Írók Könyvesboltja támogat. Minden lapszámunkban olvasható egy-egy riport, melyet az EQUAL-program (link) keretében szerzőink alkalmazásával készülhettek. Állandó rovatot indítottunk a szenvedélybetegségekről, s állandó felületen számol be kiadónk, a Menhely Alapítvány is munkájáról. Színes borítónak hála végre jó minőségű, színes képeket közölhetünk pl. Vetít a Fedél Nélkül című sorozatunkban.

2009-10: Az NCA támogatásával új program indul: a Sztárokkal beszélgetünk , otthontalan szerzőink ismert és elismert művészeket, tudósokat keresnek fel. A nagyon várt találkozások oldott, személyes hangvételű interjúkat eredményeznek,  interjúalany és újságíró egyaránt maradandó élményt szerez. Új rovat, új program, amit a 2010 májusában lejárt pályázati finanszírozás után  is sikerült megtartanunk, támogatóink segítségével. Szintén 2009 őszén az Összefogás Közalapítvány támogatásával 18 szerzőnk és/vagy terjesztőnk részesül vagy részesült visszailleszkedési támogatásban, ők piaci lakhatáshoz jutottak.
Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Fővárosi Szociális Közalapítvány anyagi támogatásával indítottuk az Első kézből a hajléktalanságról című programunkat. A program keretében általános és középiskolákba, valamint felsőoktatási intézményekbe jártunk beszélgetni a hajléktalanságról, a hajléktalan emberek életéről egy szociális munkás és egy otthontalan ember részvételével. 2010 végéig 40 előadást tartottunk ezernél több diákot értünk el (a program 2010 nyara óta finanszírozás nélkül, kizárólag önkéntesekkel működik).
2010 őszén új rovatunk indult A Mi Kis Családunk címmel, szerzőink, terjesztőink mutatkoznak be kéthetente.

A közeljövőben szeretnénk lapunkat beljebb segíteni a média nagy és hideg világába. Nem titok, szeretnénk, ha sikk lenne a Fedél Nélkülben hirdetni. De van feladat ezen túl is, 2011-ben szeretnénk előbbre lépni terjesztőink közterület-használatának ügyében,

 

Beszámoló a Fedél Nélkül 2008. évi tevékenységéről 

Beszámoló a Fedél Nélkül 2009. évi tevékenységéről

Beszámoló a Fedél Nélkül 2010. évi tevékenységéről 

Beszámoló a Fedél Nélkül 2011. évi tevékenységéről

Beszámoló a Fedél Nélkül 2012. évi tevékenységéről

***


Tanulmány a Fedél Nélkül utcalapról (2011)

2010.12.31.

 

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Generálási idő: 0.01 másodperc 5,737,120 egyedi látogató