Mosolyogj hangosan!
Írta: kepe - Dátum: December 21 2010 00:00:00

/images/news/mosolyogj_net.jpg

Mosolyogj hangosan!

Művészet az utcákon a hajléktalanokért

Budapest, 2012. május 28.

 

Egy rendhagyó, és a világon egyedülálló tárlat kerül a napokban a budapesti utcákra. Weiler Péter és a Y? közös „Mosolyogj hangosan!” című kezdeményezése egyszerre szolgál jótékony célokat, és igyekszik a mosolyt, mint életfilozófiát népszerűsíteni.

A német pszichológus Fritz Strack kutatása inspirálta azon Weiler Péter által készített portrékat, amin hat ismert személyiség (Alföldi Róbert, Gundel Takács Gábor, Mészáros Antónia, Réz András, Soma és Superman) ceruzával a szájukban nevetnek. A tudós klinikai kísérletek révén arra az összefüggésre jött rá, hogy ha mosolygunk, akár egy ceruzával a szánkban is mosolyra hangolva az arcizmainkat, valóban elhitetjük az agyunkkal, hogy jókedvünk van. Ha az életünk és környezetünk hatására mégsem kapna az agyunk ilyen jeleket, ezt előidézhetjük mesterségesen is, és a végeredmény csaknem azonos lesz.

„Megragadott ez az egyszerű ötlet, ami nyilván sosem helyettesítheti az őszinte mosolyt, mégis jól tükrözi, hogy magunkban kell megtaláljuk a változást. Ha nincs is sok örömre okunk, mosolyogva kell erőt gyűjteni, és az előttünk álló kihívásokkal megküzdeni. Ha kell, vegyünk a szánkba egy ceruzát, de soha ne mondjunk le a mosolyról.” – nyilatkozta Weiler Péter képzőművész.

A tárlat 3600 egyedileg sorszámozott és Weiler Péter által aláírt grafikai nyomatból áll, amin 12 féle portré örökíti meg az akciót támogató hírességeket. A nyomatokat a főváros hajléktalanjai saját hasznukra árusíthatják, így egész nyáron jó eséllyel találkozhatunk útkereszteződésekben és aluljárókban a képekkel. A nyomatok első példányaiból  a Vetara szervez kiemelt online árverést. Az aukcióból befolyó bevételből a Menhely Alapítvány a Kürt utcai melegedőjébe szeretne új kazánt vásárolni.

„A Menhely Alapítvány évek óta folyamatosan szűkülő forrásokból gazdálkodó kiemelten közhasznú szervezet nagyon fontosnak tartja ezt a kezdeményezést. Az anyagi támogatás mellett a kampány révén a budapesti hajléktalanokra irányuló figyelem is nagyon fontos. Fantasztikus látni azt a lelkesedést, ahogy a hajléktalanok a képek terjesztéséből kiveszik a részüket. Ezt az örömöt igyekeznek majd az utcán is továbbadni, és reméljük a járókelők is szívesen fogadják majd a képeket. Nem utolsó sorban drukkolunk, hogy összegyűjtsünk annyi pénzt, ami az új kazánra elegendő.  Létszükséglet, hogy a téli hónapokban a melegedőben fűtésünk és sokkal több meleg vizünk legyen.” – nyilatkozta Primuszné Sára Réka a Menhely Alapítvány munkatársa.

Az akció kicsit ironikusan a magyar képzőművészet helyzetére is rávilágít. Nem galériákba kerülnek a képek, hanem az utcára. Ha az emberek már nem járnak kiállításokra, és ennek megfelelően egyre kevesebb a galériák száma is, akkor a képek mennek hozzájuk. Bárhol a városban, egy hajléktalan ember kezéből vehetjük át adományért cserében a művészi nyomatokat.

„ Ez a tárlat különleges azért is, mert a nyomatoknak nincsen szabott ára. Az adott pillanat, a vásárló és az értékesítő hajléktalan személye határozza majd meg, hogy a kép gazdát cserél-e vagy sem. Szeretnénk, ha Budapesten az egész város vadászná a portrékat, és minél többet összegyűjtenének belőle az adakozó és műkedvelő polgárok. „ – nyilatkozta Szűcs Júlia a rendezvény szervezésében közreműködő Y? ügyvezetője.

A Mosolyogj hangosan valójában egy mozgó tárlat, kiszámíthatatlan hol bukkannak fel a képek, és így az is, hogy meddig fog tartani. A sikert és az üzenet népszerűsítését az ESMA által felajánlott budapesti óriásplakátok is segítik majd.

A szervezők egy megnyitó rendezvényre is várják szeretettel az érdeklődőket. Június 14-én a Nagymező utcai Apacukában 19 órától a nyomatok fix áron megvásárolhatók. Itt a vendégek tanúi lehetnek, ahogy az alkotások megelevenednek az iOO által biztosított interaktív vetítésen. Fény festészet és az érintésmentes interaktív vezérlés találkozik majd a közfalon.

A mosolyok megörökítésében és a szervezésben a Y? vagyis Miklóska Zoltán, Szűcs Júlia és Zimmermann Zsolt segítik a munkát.

Mivel minden háztartásban akad egy ceruza, már nem lehet kifogás a mosoly :) Gyakorolják bátran, támogassák a hajléktalanok ügyét, azzal, hogy vásárolnak a nyomatokból.

Bővebb tájékoztatást az alapitvany@menhely.hu emailcímen kaphat.