Március 22 2019 07:56:56
Navigáció
Facebook
Véletlen Fotó
Videók
Legfrissebb

További videók >>
Felhasználók
· Online vendégek: 4

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 109
· Legújabb tag: carlos
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Reklám
Első kézből a hajléktalanságról - Csurika írása

„Szakállas, büdös és piás”
(avagy hogy látják a hajléktalan embereket a többiek)

Minap egy iskolában voltam másodmagammal előadást tartani a hajléktalanságról. Nagy élmény volt, bár a lejutás nem volt egyszerű, mert a vonatindulás előtt pár perccel derült ki, hogy egyikünknek nincs jegye. Futás az automatához, persze 50% - os jegy helyett teljes árút vettünk, na mindegy, irány a vonat, de közben én sem találtam a jegyemet. Végre meglett s háromfős csapatunk elindult.
Míg vonatoztunk a szociális munkás azon aggódott, hogy húsz perc túl sok, nem tud annyit beszélni… Dunakeszi hipp-hopp leszállás, jó 30 pec gyaloglás után meg is érkeztünk az iskolához. Lejöttek értünk s nemsokára bekerültünk az osztályterembe. Nyolcadikos tanulók, néhány tanár és az igazgató hölgy. Először Fecsi, a szociális munkás beszélt a hajléktalanságról, egy kérdéssel nyitott:
 A közvélekedés szerint hogy néz ki egy hajléktalan ember? – Néma csönd volt, így ő maga válaszolt: férfi, szakállas, büdös és piás. A tanulók jót derültek s itt-ott helyeseltek. Hipp-hopp 24 percet beszélt a szociális munkásunk. A tanulók meglepő módon nagyon figyeltek. Majd én jöttem, elmeséltem az élettörténetemet, mi a munkám a szerkesztőségben, mit jelent kiemelt terjesztőnek lenni, s beszéltem az Év Terjesztője címről. Nagyon jó volt látni, figyelnek rám, érdekli őket a téma. Kértük, nyugodtan kérdezzenek, de ekkor még nem mertek. Jött egy kis szünet, azután az egyik tanuló megkérdezte, miért van az, hogy a hajléktalanok annyit isznak. Erre a kérdésre a szociális munkásunk akart válaszolni:
– Statisztikai felmérések szerint egy átlagember ugyanannyit iszik, mint egy hajléktalan.
Nem bírtam magammal, én is közbeszóltam: csak azért tűnik úgy, hogy minden hajléktalan iszik, mert mi szem előtt vagyunk, a lakosságot  meg falak takarják egymástól. A szociális munkás egyetértett velem, bár nem örült, hogy megakasztottam előadását, de sajnos nem tudtam türtőztetni magamat.   
Erdős B. Gyula így kezdte a beszámolóját: „férfi vagyok, szakállas, hajléktalan, de nem büdös”. A tanulók ezen jót nevettek. Gyula elmesélte, hogy Ő majdnem meghalt az alkoholtól s mennyi maradandó kárt okozott benne. Elmesélte, hogy már 15 éve nem iszik, az írás a szenvedélye, de sajnos a szemkárosodása miatt nehezen olvas.
A beszámoló után volt pár kérdés, főleg négyszemközt kérdezték Gyulát, hogy miről, örök rejtély marad. Egy biztos, nagyon jól éreztem magam s úgy érzem, ha már annyit elértünk, hogy a fiatalok megjegyzik, nem minden hajléktalan alkoholista és büdös már nem mentünk hiába. Ők már tudnak különbséget tenni. Köszönöm, hogy ott lehettem s leírhatom e sorokat. Nagyon nagy élmény volt az előadás.
Reményeink szerint csak az első a sorban.

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Generálási idő: 0.02 másodperc 5,737,028 egyedi látogató